Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.20867/thm.11.2.7
ULOGA SUSTAVA KVALITETE I ECO-LABELLING SUSTAVA U BENCHMARKINGU TURISTIČKE DESTINACIJE (CASE STUDY «OTOK CRES»)
Vinka Cetinski
; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia
Branko Juričić
; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia
Sažetak
Eco-labelling sustavi i sustavi kvalitete mogu koristiti kao sredstva za benchmarking destinacije i to u situacijama kad su samo informacije eco-labelling sustava i sustava kvalitete dostupne. Postoji niz potencijalnih prednosti u korištenju informacija eco-labelling sustava i sustava kvalitete kao zamjena za uobičajene benchmarking informacije. Ova vrsta benchmarkinga uz vanjska priznanja i standarde može poboljšati konkurentnost konkretne turističke destinacije. U ovom članku ukazuje se na značaj primjene sustava kvalitete i stvaranja vlastitog eco-labela u strategiji razvoja turističke destinacije «Otok Cres» koja želi ostvariti svoju viziju i postati prepoznatljiva “EKO" destinacija na Mediteranu, po mjeri čovjeka, orijentirana zdravom načinu života, ekologiji, prirodi i intenzivnom doživljaju mora, plaža, priobalja.
Ključne riječi
benchmarking; eco-label; standardi kvalitete; destinacija kao poslovni sustav
Hrčak ID:
181300
URI
Datum izdavanja:
30.12.2005.
Posjeta: 1.567 *