Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.20867/thm.10.3-4.8

UPRAVLJANJE RIZIKOM FINANCIJSKIH DERIVATA

Elvis Mujačević orcid id orcid.org/0000-0003-3991-9324 ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia
Vanja Ivanović ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 5.440 Kb

str. 107-126

preuzimanja: 9.332

citiraj


Sažetak

Financijski derivati pojavljuju se u mnogo oblika uključujući futures ugovore, terminske ugovore, swap-ove, opcije, strukturirane zajmovne obligacije i depozite, te i u raznim kombinacijama navedenih instrumenata. Pojedinim derivatima trguje se na organiziranim tržištima, dok se ostalim derivatima neposredno negocira.
Derivati su postali integrirani dio financijskog tržišta zbog toga što oni imaju nekoliko ekonomskih funkcija.
Derivati se mogu koristiti za smanjenje poslovnog rizika, kao sredstva trgovine za ostvarenje dobiti, za smanjenje troškova kapitala i financiranja, te za promjenu odnosa rizičnosti i dobiti pojedinih stavaka u bilanci stanja.
Iako su derivati legitimna i vrijedna oruđa za banke i korporacije, oni kao i svi ostali financijski instrumenti sadrže određeni rizik kojim se mora upravljati. Rizici povezani sa derivatima nisu novi u odnosu na druge rizike. U stvari to su rizici koji se pojavljuju i kod ostalih tradicionalnih aktivnosti (npr. rizik cijene, kamatne stope, likvidnosti, kreditni rizik). U osnovi rizici povezani sa derivatima su funkcija vremena i varijabilnosti novčanog tijeka. Stoga je veoma važno razumjeti razne rizične faktore koji su povezani sa poslovnim aktivnostima te prema tome i uspostaviti primjerene sisteme za identifikaciju, mjerenje, monitoring i kontrolu izloženosti rizicima koji su povezani sa derivatima.

Ključne riječi

financijski derivati; rizik; tržišni rizik; kreditni rizik; operativni rizik

Hrčak ID:

181426

URI

https://hrcak.srce.hr/181426

Datum izdavanja:

30.12.2004.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.198 *