Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.20867/thm.7.1-2.6

PLAN I SUSTAV UPRAVLJANJA PORTFELJEM U TURISTIČKOM SEKTORU: primjer: «Adria Resorts» d.o.o Rovinj

Vinka Cetinski ; Faculty of tourism and hospitality management, University of Rijeka, Opatija, Croatia


Puni tekst: hrvatski pdf 5.239 Kb

str. 65-85

preuzimanja: 487

citiraj


Sažetak

Planom upravljanja portfeljem definiraju se i vrednuju najvažniji aspekti politike strateškog upravljanja (marketinška strategija, plan ulaganja, poslovna filozofija kao i značajke operacija i managementa i sl.). Za društvo u cjelini i za svaku samostalnu stratešku poslovnu jedinicu potrebno je dati odgovore na pitanja što se odnose na: proizvodno pozicioniranje, kapitalne rashode, operativne strategije, financijsku projekciju poslovanja te vrednovanje imovine i to na način kako nalaže međunarodna praksa na području upravljanja imovinom «asset management». Time plan pruža osnovicu za donošenje odluka vezanih za raspolaganje udjelom kao i osiguravanje pretpostavki za uspostavljanje kontrole rada od strane vlasnika. U tom smislu nužno je sve aktivnosti međusobno uskladiti vodeći računa o učincima pojedinih akcija kako na destinacijsku tako i nacionalnu turističku politiku i uspostaviti adekvatan sustav upravljanja portfeljem sa osnovnim funkcijama: strateško planiranje; vrednovanje rezultata poslovanja pojedinih dijelova imovine; praćenje, istraživanje i analiza ključnih odrednica okruženja; odnosi s partnerima; razvoj i unapređenje kvalitete.
U radu se gore navedeno implementira u praksi kompanije «Adria Resorts», vlasnika tržišno perspektivnih istarskih poduzeća «Jadran-turist» iz Rovinja i «Anita» iz Vrsara, koji raspolaže s ukupnim smještajnim potencijalom od preko 30.000 smještajnih jedinica, odnosno s portfeljem od 12 hotela s 2-4 zvjezdica, 7 turističkih naselja i 6 autocampova.

Ključne riječi

plan upravljanja portfeljem; sustav upravljanja portfeljem; konkurentno pozicioniranje; turistička destinacija; vrednovanje imovine; raspolaganje udjelom

Hrčak ID:

181694

URI

https://hrcak.srce.hr/181694

Datum izdavanja:

30.12.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.036 *