Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.20867/thm.5.1-2.4

PROTURJEČJA I NEGATIVNE POJAVNOSTI U TURIZMU

Vlatko Jadrešić ; Filozofski fakultet Zadar, Sveučilište u Splitu, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.561 Kb

str. 55-67

preuzimanja: 2.433

citiraj


Sažetak

Turizam, posebice masovnih obilježja, u teoriji i praktičnoj primjeni, uz prevladavajuće pozitivne elemente i pojavnosti, sve više poprima i one suprotne - proturječne i negativne.
U radu se potanko i sistematično elaboriraju sve pozitivne i negativno-nepovoljne društvene i ekonomske funkcije turizma, rasvjetljava njegova uzročno-posljedična povezanost, te njegove proturječne, konfliktne, tj. negativne elemente i manifestacije.
U tom smislu vrši se teorijska klasifikacija (pokrijepljena s inozemnom i domaćom literaturom i vlastitim doprinosima) svih proturječno-negativnih funkcija i pojavnosti kroz 3 međusobno uvjetovane sfere: (1) sociokulturnu, (2) prostornoekološku i (3) ekonomsko-organizacijsku.
Koristeći se socioekonomskom metodom istraživanja, autor nabraja i dokazuje uvjetovanost, stalnost i sve veću potencijalizaciju proturječnih, konfliktnih i kriznih procesa s kojim se turizam na sadašnjem stupnju razvoja sve više suočava.
U zaključku istraživanja sugeriraju se moguća i poželjna rješenja koja bi osigurala opstojnost i perspektivnost turizma, izdvajajući u tom smislu: ulogu ljudskog čimbenika, potrebu oplemenjivanja i redizajna masovnog turizma i naročito sve nužniju novu orijentaciju na SELEKTIVNI turizam ili turizam održivog razvitka.

Ključne riječi

turizam; masovni turizam; unificiranost; proturječja; konflikti i negativne pojavnosti; pozitivne i negativne društvene i ekonomske funkcije

Hrčak ID:

181922

URI

https://hrcak.srce.hr/181922

Datum izdavanja:

30.12.1999.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.380 *