Stručni rad
https://doi.org/10.20867/thm.5.1-2.14
KONTROLING KAO METODSKA PRETPOSTAVKA ZA USPJEŠNO PLANIRANJE HOTELSKOG PODUZEĆA
Matthias Fuchs
; Institut für Tourismus- und Dienstleistungswirtschaft, Universität Innsbruck, Österreich
Sažetak
U članku su obrađena dva aspekta Kontrolinga u hotelskim poduzećima.
Prvo je dat pregled različitih područja primjene Kontrolinga u hotelskim poduzećima (Holleis, 1993; Kotas 1994). Pri tome su pretstavljene izabrane stavke Kontrolinga u pojedinim slučajevima glede njegovog radnog potencijala za rješavanje problema (Lesure, 1983; Atkinson, Kelliher i LeBruto, 1997).
Kao drugo učinjen je pokušaj da se stavke Kontrolinga definiraju ne kao suprotnost već kao integrativni dio modela menadžmenta dobitka (Yield-Management) za hotelska poduzeća i time podrobnije razmotrimo tendencije razvoja postojećih stavki Kontrolinga za hotelijerstvo (Donaghy, McMahon i McDowell, 1995; Burgess, 1996; Norman i Mayer, 1997).
Ključne riječi
kontroling hotela; menadžment profita
Hrčak ID:
181998
URI
Datum izdavanja:
30.12.1999.
Posjeta: 1.583 *