Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.20867/thm.4.2.7
Jezični standardi ponude jela i pića
Nevenka Blažević
; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien
Brigita Bosnar-Valković
; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien
Jadranka Škunca
; Fakultät für Hotelmanagement Opatija, Universität Rijeka, Kroatien
Sažetak
Nakon osvrta na opća obilježja i jezične standarde ponude jela i pića utvrdili smo na reprezentativnom uzorku od 100 karti jela i pića koje se koriste u raznim tipovima ugostiteljskih objekata na području Hrvatske u kojoj mjeri su analizirane karte jela i pića sastavljene sukladno propisanim jezičnim standardima, pri čemu smo posebnu pozornost obratili na upotrebu tuđica. Upotreba tuđica pokazala se vrlo problematičnom, što je najizraženije u tekstu jelovnika na hrvatskom jeziku.
Ključne riječi
jezični standardi; tuđice; posuđenice; jelovnik; ortografske varijante
Hrčak ID:
182039
URI
Datum izdavanja:
30.12.1998.
Posjeta: 1.601 *