Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20867/thm.2.1.16

Stilovi managementa - sličnosti i razlike između američkih i hrvatskih managera

Pere Sikavica ; Faculty of Economics, University of Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 4.881 Kb

str. 157-177

preuzimanja: 9.620

citiraj


Sažetak

U ovom referatu prezentiraju se rezultati istraživanja funkcioniranja managementa u američkim i hrvatskim poduzećima s posebnim osvrtima na sličnosti i razlike u stilovima managementa.
Zaključci i spoznaje do kojih smo u ovom radu došli temelje se na anketnom ispitivanju 231 managera iz 25 poduzeća u Hrvatskoj i 77 managera iz 12 poduzeća u SAD-u.
U radu se iznose osnovni podaci o managerima obuhvaćeni ovim istraživanjem, kao što su: njihov spoj, njihova dob, školska sprema koju posjeduju i ražima managementa na kojoj se nalaze, kako bi se težište rada usmjerilo na stilove managementa.
Osim stilova managementa u užem smislu u radu se obrađuju i još neki aspekti koji znatno utječu na stilove managementa. To se, u prvom redu, odnosi na znanja i vještine koji manageri moraju posjedovati, jer o razini znanja i sposobnosti managera u velikoj mjeri ovisi i njihov stil vođenja. Na stil managerskog vođenja utječu i poželjne odnosno nepoželjne osobine managera, a također i njihova sklonost odnosno nesklonost delegiranju poslova, način upravljanja vremenom managera utječe na managerski stil vođenja, ali je ujedno
posljedica odgovarajućeg stila vođenja.
Na temelju ovog istraživanja moguće je zaključiti kako se hrvatski manageri bitno ne razlikuju od svojih američkih kolega.

Ključne riječi

stilovi manadžmenta; menadžment; menadžer; razine menadžmenta; autokratski stil vođenja; demokratski stil vođenja; participativni stil vođenja; znanja i vještine menadžera; sposobnosti menadžera; poželjne osobine menadžera; nepoželjne osobine menadžera; delegiranje; odgovornost; autoritet; stilovi vođenja i donošenja odluka

Hrčak ID:

182514

URI

https://hrcak.srce.hr/182514

Datum izdavanja:

30.7.1996.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 10.708 *