Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.20867/thm.1.2.3

Uloga športa i rekreacije u razvitku hrvatskog turizma

Mato Bartoluci ; Faculty of Physical Education Zagreb, University of Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 3.004 Kb

str. 253-265

preuzimanja: 630

citiraj


Sažetak

Turizam se u Hrvatskoj nalazi na prekretnici svog razvitka. Golema ratna razaranja u Hrvatskoj posebno su se negativno odrazila na turizam. Proces obnove hrvatskog turizma trebao bi ne samo obnoviti unšitene turističke kapacitete, nego otkloniti dosadašnje slabosti turističkog razvitka.
Jedan od značajnijih faktora bogatstva i kvalitete turističke ponude su športsko-rekreacijski sadržaji i programi koje pružaju mogućnosti aktivna odmora i rekreacije. U hrvatskom turizmu športsko-rekreacijska ponuda dostigla je određenu razinu razvitka, ali je ona upućena prije svega na masovne oblike turističkog prometa.
U politici razvitka hrvatskog turizma koja je usmjerena na jačanje kvalitativnih činioca turističke ponude, potrebno je inovirati i športsko-rekreacijsku ponudu koja će biti primjerena novoj kvaliteti hrvatskog turizma.
U radu se turizam i šport tretiraju kao međufunkcionalne pojave, a istraženi su činioci njihove međuzavisnosti. Daje se kratak pregled povijesne međuzavisnosti turizma i športa. U suvremenom turizmu pšort ima značajnu ulogu jer postaje jedan od važnih motiva za putovanje u određene turističke destinacije.
Uloga športa u turizmu manifestira se u brojnim funkcijama koje su zajedničke športu i turizmu. To su zdravstvena funkcija, odgojno-obrazovna, socijalno-politička te ekonomska funkcija.
U prilog tome u radu su prikazani ostvareni ekonomski učinci športa i rekreacije u hrvatskom turizmu s nekoliko pokazatelja: ostvarena "športska noćenja", broj korisnika športsko-rekreacijskih usluga te ostvarena dobit od pšortsko-rekreacijskih usluga. I ovi pokazatelji potvrdili su tezu da su športsko-rekreacijske usluge dohodovna kategorija.
Na kraju se ovog rada daje ocjena mogućnosti razvitka športsko-rekracijskog turizma u Hrvatskoj u svim njegovima pojavnim oblicima.

Ključne riječi

turizam; šport; športsko-rekreacijski turizam; ekonomski učinci športa; mogućnosti razvoja sportsko-rekreacijskog turizma

Hrčak ID:

182526

URI

https://hrcak.srce.hr/182526

Datum izdavanja:

30.12.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.054 *