Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

120 godina sira Trapista

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 58 Kb

verzije

str. 51-64

preuzimanja: 1.416

citiraj


Sažetak

Sir Trapist, proizvod banjalučkog trapističkog samostana Marija Zvijezda, prošle je godine obilježio 120 godina postojanja na ovim prostorima. Cilj ovog rada je, kroz povijesni prikaz njegovog nastanka i opis njegovih karakteristika, obilježiti i za hrvatsko sirarstvo tu značajnu obljetnicu. Prikazan je njegov put iz Francuske do Banje Luke, odakle se proširio po mnogim zemljama, prvenstveno u zemljama bivše Austrougarske monarhije. Na tom putu Hrvatska ga je prihvatila kao svoj sir kroz cijelo prošlo stoljeće. Prikazana su i opisana organoleptička svojstva sira Trapista, podrijetlom iz različitih zemalja, te uspoređena sa svojstvima sira Saint-Paulin, kojeg se može smatrati nasljednikom izvornog trapističkog sira Port-du Salut, odnosno Port-Salut. Isto je učinjeno i s opisom tehnologije i usporedbom kemijskog sastava. Kao zaključak predlaže se zakonska zaštita hrvatske varijante sira Trapista i njegovo definiranje kao standardne vrste.

Ključne riječi

trapisti; Port-du-Salut; Port-Salut; Saint-Paulin; Banja Luka; Trapist ”Marija Zvijezda”; sir Trapist

Hrčak ID:

1673

URI

https://hrcak.srce.hr/1673

Datum izdavanja:

16.1.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.746 *