Skoči na glavni sadržaj

Pregledni rad

https://doi.org/10.20867/thm.1.1.5

Prilog boljem poznavanju Jurja Matije Šporera - jednog od pionira turizma u Opatiji

Ivan Blažević ; Hotelijerski fakultet Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 1.302 Kb

str. 59-63

preuzimanja: 416

citiraj


Sažetak

Smještena na prisojnoj strani gorskog masiva Učke, koji se dosta strmo ruši prema obali zapadnog Kvarnera, Opatija je tijekom 19. stoljeća zaplovila u turističke vode. Za buđenje Opatije iz gospodarskog drijemeža i njenu uspješnu turističku promociju najviše su zaslužni: Higinij Scarpa, Juraj Matija Šporer, Friedrich Julius Schüler i dr. Theodor Billroth. Dr. Juraj Matija Šporer, rođeni Karlovčanin, dugo je živio i radio u Rijeci. On zarana spoznaje ambijentalne i klimatske pogodnosti Liburnijskog primorja, pa se zalaže za izgradnju Opatije u morsko kupalište i klimatsko lječilište. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća dolazi u kontakt s glasovitim austrijskim balneologom dr. Leopoldom Schrötterom, da bi ubrzo nakon toga započeo fenomenalni uspon Opatije. O mogućnostima razvitka kupališnog i zdravstvenog turizma u Opatiji, Šporer je napisao (neobjavljeno) djelo "Inhalation, Seebäder und mechanische Heilkraft, gegen Langenleiden, Skropheln und Obstructionen".
U ovom se radu osvjetljava ličnost Jurja Matije Šporera, poznatog liječnika i znanstvenika, te njegov doprinos počecima razvoja turizma u Opatiji. Prilog je napisan povodom stopedesete obljetnice opatijskog turizma.

Ključne riječi

dr. Juraj Matija Šporer; Opatija; dioničko društvo; morsko kupalište; klimatsko lječilište; vila "Angiolina"; zdravstvene komponente klime

Hrčak ID:

182681

URI

https://hrcak.srce.hr/182681

Datum izdavanja:

30.6.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 941 *