Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.20867/thm.1.1.22

Jadranski i kontinentalni turizam u turističkoj ponudi Republike Hrvatske

Ana Vizjak ; Hotelijerski fakultet Opatija, Sveučilište u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 3.265 Kb

str. 215-227

preuzimanja: 725

citiraj


Sažetak

Hrvatska raspolaže jednom od najljepših i najrazvedenijih morskih obala na Mediteranu i u Europi. Oplakuje je toplo Jadransko more koje se najdublje usjeklo u europsko kopno, približivši se Srednjoj Europi.
Iz njega se uzdiže blizu tisuću i dvije stotine otoka, otočića i sličnih tvorevina prirode.
Brojni otoci i dobar dio kopnenog priobalja obrasli su zanimljivim raslinstvom koje pripada tipičnoj mediteranskoj klimi s mnogo sunčanih dana u godini.
Jadran je povezan prirodnim kopnenim koridorima prema unutrašnjosti, kojima prolaze ceste i željeznice prema zemljama Srednje Europe i Podunavlja spajajući lijepe krajolike i gradove, prolazeći uz planinske nizove, šume, jezera, rijeke, među kojima su nadaleko poznata "Plitvička jezera", biser unutrašnjosti Hrvatske.
Hrvatska ima sve bitne pretpostavke da i dalje razvija turizam kao integralni i funkcionalni dio ukupnog hrvatskog gospodarstva. U tom sklopu posebno mjesto pripada ne samo jadranskim, nego i kontinentalnim turističko-gospodarskim prostorima.
U ovom se članku promišlja i ukazuje na neke prirodne, kulturno-povijesne, gospodarske, tehničke i druge vrijednosti relevantne za razvoj jadranskog i kontinentalnog turizma u njihovoj međusobnoj djelatnoj povezanosti i u funkciji razvoja nacionalnog gospodarstva Republike Hrvatske. Upozorava se na načine gospodarske uporabe prirodnih i drugih resursa. Pruža se također nekoliko ideja za poboljšanje kvalitete hrvatske turističke ponude na domaćem i međunarodnom turističkom tržištu, te za uspostavljanje određene ravnoteže jadranskog i kontinentalnog turizma u Republici Hrvatskoj i većeg ukupnog učinka u nacionalnom gospodarstvu.

Ključne riječi

Jadranski turizam; kontinentalni turizam; turistička ponuda; turistička razmjena; turistički proizvod

Hrčak ID:

182704

URI

https://hrcak.srce.hr/182704

Datum izdavanja:

30.6.1995.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.854 *