Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sinbiotička svojstva Lactobacillus acidophilus M92

Jagoda Šušković ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Blaženka Kos
Jadranka Frece
Sunčica Beluhan
Srećko Matošić


Puni tekst: hrvatski pdf 472 Kb

str. 83-110

preuzimanja: 2.274

citiraj


Sažetak

Znanstveni temelj za razvoj probiotika, prebiotika ili njihove kombinirane primjene (sinbiotika) proizlazi iz spoznaje da gastrointestinalna mikroflora štiti domaćina (ljude ili životinje) od naseljavanja neautohtonih mikroorganizama u crijevni sustav. Primjena probiotika (živih, korisnih mikroorganizama) i prebiotika (neprobavljivih oligosaharida), kao dodataka ljudskoj ili animalnoj hrani, korisno djeluje na domaćina poboljšavajući ravnotežu njegove crijevne mikroflore. U ovom radu je predstavljen bakterijski soj Lactobacillus acidophilus M92, a izabran je za probiotičku aktivnost prema složenim, znanstvenim in vitro selekcijskim kriterijima. Lančanom reakcijom polimeraze (PCR) načinjena je točna taksonomska identifikacija L. acidophilus M92. Određena je prisutnost površinskih proteina, hidrofobnost, autoagregacija, koagregacija i adhezija L. acidophilus M92 na epitelne stanice tankog crijeva svinje. Budući da je sinbiotički koncept u zadnjih nekoliko godina postao dio probiotičkog koncepta, istražena je također sposobnost asimilacije različith vrsta prebiotičkih supstrata (sorbitol, manitol, laktuloza, rafinoza, oligofruktoza i inulin) pomoću bakterije L. acidophilus M92. Kombinacija probiotika i neprobavljivih ugljikohidrata (prebiotika) može stabilizirati i/ili poboljšati probiotiči učinak. Tako su sinbiotici koristan biološki pripravak u prevenciji gastrointestinalnih bolesti ljudi ili životinja.

Ključne riječi

probiotici; prebiotici; sinbiotici; Lactobacillus acidophilus; adhezijska sposobnost

Hrčak ID:

1674

URI

https://hrcak.srce.hr/1674

Datum izdavanja:

4.4.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.740 *