Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Autohtoni sirevi Bosne i Hercegovine

Zlatan Sarić ; Poljoprivredni fakultet, Zmaja od Bosne 8, Sarajevo, BiH
Sonja Bijeljac


Puni tekst: hrvatski pdf 317 Kb

str. 135-143

preuzimanja: 5.291

citiraj


Sažetak

U Bosni i Hercegovini sačuvani su autohtoni mliječni proizvodi, pa i sirevi, uprkos brojnim migracijama stanovništva u gradove. Tehnologija većine ovih sireva je jednostavna, prilagođena skromnim planinskim uvjetima. Uz sireve od kravljeg mlijeka proizvode se i ovčji sirevi. Zbog komunikacijske izoliranosti udaljenih brdsko-planinskih područja proizvodnja je često "zatvorena" u domaćinstvima. Podrijetlo autohtonih sireva u Bosni i Hercegovini je različito, pa su i različite vrste autohtonih sireva: Travnički sir, Masni sir, Presukača, Sirac, Livanjski sir, Posni sir, "Suvi" ili "Mješinski" punomasni sir, svježi "Kiseli" i sušeni "Kiseli" sir, Zajednica, Basa, Kalenderovački sir, te kozji sirevi (tvrdi i bijeli meki kozji sir), "Zarica" i Urda. Pored navedenih vrsta sireva, u Bosni i Hercegovini proizvode još autohtone mliječne proizvode: kajmak, maslo i zimsko kiselo mlijeko. Karakteristično je, da je i proizvodnja i potrošnja ovih proizvoda, dobrim dijelom u seoskim domaćinstvima a izuzetak su kajmak i Travnički sir koji proizvode u malim gazdinstvima ali ih plasiraju na tržište, dok se Livanjski sir proizvodi industrijski.

Ključne riječi

autohtoni sirevi; Bosna i Hercegovina

Hrčak ID:

1676

URI

https://hrcak.srce.hr/1676

Datum izdavanja:

4.4.2003.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 7.900 *