Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4786

Genetička, biokemijska, hranjiva i antimikrobna svojstva šipka (Punica granatum L.) uzgojenog u Istri

Ana Miklavčič Višnjevec ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Ajda Ota orcid id orcid.org/0000-0001-6309-6669 ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Mihaela Skrt ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Bojan Butinar ; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, SI-6000 Koper, Slovenia
Sonja Smole Možina orcid id orcid.org/0000-0001-7949-8128 ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Nina Gunde Cimerman ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Marijan Nečemer orcid id orcid.org/0000-0003-0547-104X ; Jožef Stefan’ Institute, Jamova cesta 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Alenka Baruca Arbeiter ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Matjaž Hladnik orcid id orcid.org/0000-0002-7955-2873 ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia
Marin Krapac orcid id orcid.org/0000-0003-0741-388X ; Jožef Stefan’ Institute, Jamova cesta 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Dean Ban ; Jožef Stefan’ Institute, Jamova cesta 39, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Milena Bučar-Miklavčič ; Science and Research Centre Koper, Garibaldijeva 1, SI-6000 Koper, Slovenia
Nataša Poklar Ulrih orcid id orcid.org/0000-0002-2731-9973 ; Biotechnical Faculty, University of Ljubljana, Jamnikarjeva ulica 101, SI-1000 Ljubljana, Slovenia
Dunja Bandelj ; Faculty of Mathematics, Natural Sciences and Information Technologies, University of Primorska, Glagoljaška 8, SI-6000 Koper, Slovenia


Puni tekst: engleski pdf 507 Kb

str. 151-163

preuzimanja: 936

citiraj


Sažetak

U ovom je radu opisana genetička raznolikost germplazme šipka (Punica granatum L.) s područja slovenskog i hrvatskog dijela Istre. U etanolnim i vodenim ekstraktima različitih dijelova ploda šipka pronađeni su bioaktivni spojevi, te su ispitana njihova antioksidacijska i antimikrobna svojstva i preliminarno određena hranjiva svojstva ekstrakata. Dvadeset i šest različitih genotipova utvrđenih analizom mikrosatelita upućuju na veliku raznolikost šipka u Istri. Etanolni ekstrakti ploda šipka predstavljaju bogat izvor fenolnih spojeva (srednja vrijednost masenog udjela, izraženog kao galna kiselina, bila je 23 mg/g u egzokarpu i 16 mg/L u mezokarpu). Etanolni ekstrakti egzokarpa i mezokarpa šipka imali su snažan antimikrobni učinak na sljedeće vrste: Candida albicans, Candida parapsilosis, Rhodotorula mucilaginosa, Exophiala dermatitidis i Staphylococcus aureus, dok su vodeni ekstrakti egzokarpa i mezokarpa uspješno suzbijali rast bakterija S. aureus i Escherichia coli. Prema našim spoznajama, ovo je prva karakterizacija genetičkih izvora šipka iz Istre, koja obuhvaća molekularna, kemijska, antimikrobna i hranjiva svojstva plodova.

Ključne riječi

Punica granatum L.; bioaktivni spojevi; genetička svojstva; antimikrobna i antifungalna aktivnost

Hrčak ID:

183061

URI

https://hrcak.srce.hr/183061

Datum izdavanja:

14.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.212 *