Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4942
Kombinirana metoda sušenja mrkve s prethodnom obradom ultrazvukom
Dominik Mierzwa
; Poznań University of Technology, Department of Process Engineering, Institute of Technology and Chemical Engineering, ul. Berdychowo 4, PL-60-965 Poznań, Poland
Stefan Jan Kowalski
; Poznań University of Technology, Department of Process Engineering, Institute of Technology and Chemical Engineering, ul. Berdychowo 4, PL-60-965 Poznań, Poland
Joanna Kroehnke
; Poznań University of Technology, Department of Process Engineering, Institute of Technology and Chemical Engineering, ul. Berdychowo 4, PL-60-965 Poznań, Poland
Sažetak
U radu su ispitani sljedeći parametri: kinetika osmotskog sušenja mrkve i utjecaj tog prethodnog postupka obrade na procese dosušivanja i kakvoću dobivenog proizvoda. Osmotsko je sušenje provedeno u vodenoj otopini fruktoze na dva načina, pomoću ultrazvuka ili bez njega. U prvom je dijelu istraživanja određena kinetika osmotskog sušenja prema brzini sušenja, gubitku vlage i povećanju mase suhe tvari. Zatim je određeno efektivno vrijeme sušenja, a u drugom su dijelu ispitivanja uzorci sušeni nakon 30 min predsušenja. Odabrano je pet postupaka konvektivnog sušenja pomoću mikrovalova i infracrvenog zračenja. Utvrđeno je da prethodno osmotsko sušenje nije bitno utjecalo na kinetiku sušenja, ali da je poboljšalo kakvoću dobivenog proizvoda. Nakupljanje čestica suhe tvari može začepiti pore membrane i spriječiti prijenos topline i mase, no neznatno utječe na kinetiku sušenja. Zaključeno je da primjena mikrovalova i/ili infracrvenog zračenja tijekom konvektivnog sušenja bitno mijenja kinetiku završne faze sušenja. Optimalnom kombinacijom navedenih metoda skraćuje se vrijeme sušenja. U radu se raspravlja i o razlikama između različitih metoda i vremena sušenja.
Ključne riječi
osmotsko sušenje; ultrazvuk; mikrovalovi; kombinirana metoda sušenja; boja osušenog proizvoda
Hrčak ID:
183066
URI
Datum izdavanja:
14.6.2017.
Posjeta: 1.926 *