Prethodno priopćenje
https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4687
Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na udjel fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet cvijetova trnine
Vanja Lovrić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Predrag Putnik
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Danijela Bursać Kovačević
orcid.org/0000-0002-6829-6472
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Marijana Jukić
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac
; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Sažetak
Ovo je istraživanje provedeno radi ispitivanja utjecaja parametara ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na udjele ukupnih fenola, flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola i određivanja antioksidacijskog kapaciteta cvijetova trnine pomoću dviju različitih metoda (DPPH i FRAP). Ispitani su sljedeći ekstrakcijski parametri: tip otapala i volumni udjel alkohola u otapalu (50 i 70 %-tna vodena otopina etanola i metanola), vrijeme ekstrakcije (5, 15 i 25 min) te temperatura ekstrakcije (40, 50 i 60 °C) održavana snagom mikrovalova od 100, 200 i 300 W. Multivarijantna analiza varijance (MANOVA) korištena je za procjenu razlika na razini pouzdanosti od 95 % (p≤0.05). Dobiveni rezultati pokazuju da je vodena otopina etanola prikladnije otapalo za ekstrakciju fenolnih spojeva (ukupnih flavonoida, hidroksicimetne kiseline i flavonola) od vodene otopine metanola. Udjel fenolnih spojeva bio je veći u 70 %-tnim vodenim otopinama etanola i metanola, dok je antioksidacijski kapacitet ekstrakata u 50 %-tnoj vodenoj otopini metanola bio veći. Viša temperatura ekstrakcije metanola povećala je udjel fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet određen pomoću DPPH metode. Produljeno trajanje ekstrakcije (u intervalu od 15 do 25 min) bitno je utjecao samo na povećanje udjela ukupnih fenola, dok su udjel specifičnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet bili najveći pri vremenu ekstrakcije od 5 min.
Ključne riječi
ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; cvijet trnine (Prunus spinosa L.); fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet
Hrčak ID:
183072
URI
Datum izdavanja:
14.6.2017.
Posjeta: 3.010 *