Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.17113/ftb.55.02.17.4687

Utjecaj ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na udjel fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet cvijetova trnine

Vanja Lovrić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Predrag Putnik ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Danijela Bursać Kovačević orcid id orcid.org/0000-0002-6829-6472 ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Marijana Jukić ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia
Verica Dragović-Uzelac ; Faculty of Food Technology and Biotechnology, University of Zagreb, Pierottijeva 6, HR-10 000 Zagreb, Croatia


Puni tekst: engleski pdf 336 Kb

str. 243-250

preuzimanja: 881

citiraj


Sažetak

Ovo je istraživanje provedeno radi ispitivanja utjecaja parametara ekstrakcije potpomognute mikrovalovima na udjele ukupnih fenola, flavonoida, hidroksicimetnih kiselina i flavonola i određivanja antioksidacijskog kapaciteta cvijetova trnine pomoću dviju različitih metoda (DPPH i FRAP). Ispitani su sljedeći ekstrakcijski parametri: tip otapala i volumni udjel alkohola u otapalu (50 i 70 %-tna vodena otopina etanola i metanola), vrijeme ekstrakcije (5, 15 i 25 min) te temperatura ekstrakcije (40, 50 i 60 °C) održavana snagom mikrovalova od 100, 200 i 300 W. Multivarijantna analiza varijance (MANOVA) korištena je za procjenu razlika na razini pouzdanosti od 95 % (p≤0.05). Dobiveni rezultati pokazuju da je vodena otopina etanola prikladnije otapalo za ekstrakciju fenolnih spojeva (ukupnih flavonoida, hidroksicimetne kiseline i flavonola) od vodene otopine metanola. Udjel fenolnih spojeva bio je veći u 70 %-tnim vodenim otopinama etanola i metanola, dok je antioksidacijski kapacitet ekstrakata u 50 %-tnoj vodenoj otopini metanola bio veći. Viša temperatura ekstrakcije metanola povećala je udjel fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet određen pomoću DPPH metode. Produljeno trajanje ekstrakcije (u intervalu od 15 do 25 min) bitno je utjecao samo na povećanje udjela ukupnih fenola, dok su udjel specifičnih fenolnih spojeva i antioksidacijski kapacitet bili najveći pri vremenu ekstrakcije od 5 min.

Ključne riječi

ekstrakcija potpomognuta mikrovalovima; cvijet trnine (Prunus spinosa L.); fenolni spojevi; antioksidacijski kapacitet

Hrčak ID:

183072

URI

https://hrcak.srce.hr/183072

Datum izdavanja:

14.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.010 *