Izvorni znanstveni članak
RAST I PRINOS GRAŠKA (PISUM SATIVUM L.) POD UTJECAJEM BAKTERIZACIJE I GNOJIDBE DUŠIKOM
Gabriella Kanižai Šarić
orcid.org/0000-0001-5184-608X
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Zlata Milaković
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Irena Rapčan
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Ivana Majić
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Jurica Šeput
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Davor Kojić
; Sveučilište J.J. Strossmayera, Poljoprivredni fakultet u Osijeku, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Predsjetvenom bakterizacijom sjemena graška u tlo se unosi selekcionirana, visokoučinkovita populacija kvržičnih bakterija pri čemu se nastoji iskoristiti što veći potencijal simbiotske fiksacije dušika u cilju ostvarivanja što većih prinosa. Bakterizacija je osim toga i okolišno prihvatljiv ali i ekonomski opravdan postupak u uzgoju graška i drugih leguminoza. S ciljem utvrđivanja djelotvornosti bakterizacije provedeno je istraživanje o utjecaju vrsta Rhizobium pisi i Rhizobium leguminosarum sv. viciae na dva kultivara graška uz tri razine gnojidbe mineralnim dušikom dok su praćeni parametri uključivali ostvarenu biomasu, nodulaciju i prinos. Bakterizacijom s R. leguminosarum sv. viciae ostvaren je najveći broj i suha masa kvržica na kultivaru Alicia dok je kultivar Čudo Amerike u nodulaciji kompatibilniji s R. pisi. Najveći prinos zrna graška ostvaren je bakterizacijom sjemena graška s R. leguminosarum sv. viciae na oba ispitana kultivara uz primjenu 30 - 60 kg N ha-1. Rezultati istraživanja ukazuju i na potrebu korištenja više djelotvornih ali kompatibilnih Rhizobium vrsta i sojeva u sredstvima za bakterizaciju graška kako bi se povećale prednosti koje ova zajednica donosi.
Ključne riječi
grašak; Rhizobium pisi; Rhizobium leguminosarum sv. viciae; prinos
Hrčak ID:
183224
URI
Datum izdavanja:
25.5.2017.
Posjeta: 1.515 *