Izvorni znanstveni članak
KVALITETA SORTI OZIME PŠENICE U 2014./2015.
Valentina Španić
orcid.org/0000-0002-7684-5419
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Daniela Horvat
orcid.org/0000-0002-2619-3344
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Kristina Lutrov
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Marijana Tucak
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Georg Drezner
; Agricultural Institute Osijek, Osijek, Hrvatska
Sažetak
Oplemenjivački program pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek stvara sorte s dobrim agronomskim svojstvima, te poboljšanom kvalitetom i stabilnosti, kao i povećanom otpornosti na bolesti, niske temperature, sušu, osipanje zrna i polijeganje. Također, jedan od značajnih oplemenjivačkih ciljeva je i kreiranje visokoprinosnog materijala koji bi imao optimalan sastav i količinu rezervnih bjelančevina glutena. Standardno se svake godine utvrđuju udio bjelančevina i vlažnog glutena, te gluten indeks i reološka svojstva tijesta kao dobri pokazatelji kvalitete glutena. U ovom istraživanju utvrđeni su gluten i njegov sastav, te HMW-GS podjedinice koji su glavni pokazatelji kvalitete kruha. U ovom radu prikazana je kemijska i reološka kvaliteta nekih sorti pšenice Poljoprivrednog instituta Osijek. Sorte su u 2014./2015. godini varirale u parametrima kvalitete, međutim sorta ‘Kraljica’ je pokazala superiornost u ’kvaliteti’ u odnosu na ostale ispitivane materijale.
Ključne riječi
pšenica; sorta; kvaliteta; gluten
Hrčak ID:
183229
URI
Datum izdavanja:
25.5.2017.
Posjeta: 1.827 *