Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Oštećenja živom kod radnika u proizvodnji piva

A. Bruusgaard ; State Labour Inspection, Oslo


Puni tekst: engleski pdf 5.153 Kb

str. 287-292

preuzimanja: 205

citiraj


Sažetak

U vezi s jednim objavljenim slučajem otrovanja živom kod radnika, koji je radio u pivovari na fermentaciji, počelo se opsežnim istraživanjima u cijeloj zemlji, da se ispitaju neočekivana oštećenja živom u toj grani industrije. Izvor žive u produkciji piva su uobičajeni zaporni uređaji na tankovima, koji služe za pripremu piva naknadnom fermentacijom. Aparat u obliku slova U napunjen je velikom količinom žive. Ugljični dioksid izlazi u mjehurićima kroz živu napolje, i to katkada s takvom snagom, da se živa rasprskava naokolo. Utvrđene su visoke koncentracije žive u zraku, sve do deset puta veće od dopuštenih, a analiza urina je pokazala, da je 31% vrijednosti iznosilo 200 gama na Iitru urina, a 3% vrijednosti i preko 1000 gama/litru. Daljih slučajeva otrovanja živom kod 135 radnika u 19 pivovara nije bilo. Ispitivanja su pokazala, da živa može izazvati oštećenja u pivovarama kod naknadne fermentacije i da se prema tome može smatrati potencijalnom opasnošću pri toj vrsti posla. Visoke vrijednosti žive u urinu ne moraju kroz razmjerno dosta dugo vrijeme izazvati nikakav klinički defekt. Raspravljene su preventivne mjere.

Ključne riječi

Hrčak ID:

183515

URI

https://hrcak.srce.hr/183515

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 428 *