Stručni rad
Oštećenja živom kod radnika u proizvodnji piva
A. Bruusgaard
; State Labour Inspection, Oslo
Sažetak
U vezi s jednim objavljenim slučajem otrovanja živom kod radnika, koji je radio u pivovari na fermentaciji, počelo se opsežnim istraživanjima u cijeloj zemlji, da se ispitaju neočekivana oštećenja živom u toj grani industrije. Izvor žive u produkciji piva su uobičajeni zaporni uređaji na tankovima, koji služe za pripremu piva naknadnom fermentacijom. Aparat u obliku slova U napunjen je velikom količinom žive. Ugljični dioksid izlazi u mjehurićima kroz živu napolje, i to katkada s takvom snagom, da se živa rasprskava naokolo. Utvrđene su visoke koncentracije žive u zraku, sve do deset puta veće od dopuštenih, a analiza urina je pokazala, da je 31% vrijednosti iznosilo 200 gama na Iitru urina, a 3% vrijednosti i preko 1000 gama/litru. Daljih slučajeva otrovanja živom kod 135 radnika u 19 pivovara nije bilo. Ispitivanja su pokazala, da živa može izazvati oštećenja u pivovarama kod naknadne fermentacije i da se prema tome može smatrati potencijalnom opasnošću pri toj vrsti posla. Visoke vrijednosti žive u urinu ne moraju kroz razmjerno dosta dugo vrijeme izazvati nikakav klinički defekt. Raspravljene su preventivne mjere.
Ključne riječi
Hrčak ID:
183515
URI
Datum izdavanja:
25.9.1958.
Posjeta: 1.155 *