Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Kako je osnovan Savez gradova 1927. godine

Mira Kolar-Dimitrijević


Puni tekst: hrvatski pdf 566 Kb

str. 139-146

preuzimanja: 694

citiraj


Sažetak

Niti jedna regija u Europi nije imala toliko gradova kao Hrvatska. Gradovi u Hrvatskoj, iako neveliki zbog malobrojnog stanovništva u odnosu na zapadnu Europu, imali su zadaću čuvati slobode svojih građana i braniti od osmanlijskih osvajanja od 16. stoljeća pa su stoga bili brojni i gotovo bismo mogli reći umreženi na gotovo isti način kao što su bila umrežena mjesta sajmova ili svetišta Majke božje.
Gradovi su umrežili čitavo područje Hrvatske, Slavonije i Dalmacije. Oni su pored ostalih imali i važnu gospodarsku zadaću, koja je dakako bila ovisna o položaju tog grada i zanimanjima njegova stanovništva. Povezivanje tih gradova bila je prirodna posljedica razvoja. No antagonizmi, a i nestalne državne asocijacije unutar kojih su se nalazile hrvatske zemlje onemogućavale su povezivanje gradova kao što su spječavale i povezivanje juga i sjevera, istoka i zapada Hrvatske.
Pozivajući se na činjenicu da je Kraljevina SHS dugo očekivana državna tvorevina većine južnoslavenskih zemalja, Zagreb je postao inicijator osnivanja jedne asocijacije koja je promovirana pod imenom Savez gradova te je u Zagrebu i održan prvi pripremni kongres. Ta je asocijacija djelovala od 1927. do 1945. i imala je više-manje pozitivnih rezultata na unapređivanju komunalnih službi. Tada nestaje, a ponovno se obnavlja 1971. godine.

Ključne riječi

Hrčak ID:

184362

URI

https://hrcak.srce.hr/184362

Datum izdavanja:

18.12.2014.

Posjeta: 992 *