Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Sirutka -alternativna sirovina za proizvodnju prehrambenog kvasca

Damir Stanzer ; Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Pierottijeva 6, 10000 Zagreb
Vesna Stehlik-Tomas
Vlatka Gulan Zetić
Jelena Manenica


Puni tekst: hrvatski pdf 70 Kb

verzije

str. 113-124

preuzimanja: 1.672

citiraj


Sažetak

U ovom radu ispitivani su utjecaji koncentracije laktoze u podlozi i aerobnosti procesa na prirast biomase kvasca Kluyveromyces marxianus na sirutki. U tu svrhu provedeni su šaržni procesi uzgoja u laboratorijskom bioreaktoru od 2L kvascem Kluyveromyces marxianus ZIM75 s različitim koncentracijama laktoze u podlozi i s različitim protocima zraka. Najbolji prirast biomase ostvaren je u procesu s najvećim protokom zraka od 1,5 L/L min i u podlozi s 10% laktoze, a iznosio je 5,90 g s.tv./L. S povećanjem protoka zraka rasla je i specifična brzina rasta, te je najveća vrijednost od 0,1060 h-1 postignuta pri najvećem protoku zraka i u podlozi s 5% laktoze. Iskorištenje supstrata ipak je bilo bolje u podlozi s 5% laktoze (0,104 g/g).

Ključne riječi

Kluyveromyces marxianus; sirutka; laktoza; prehrambeni kvasac

Hrčak ID:

1697

URI

https://hrcak.srce.hr/1697

Datum izdavanja:

15.4.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.904 *