Izvorni znanstveni članak
Ocjenjivanje stanja prehrane radnica jedne tvornice
R. Buzina
; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
A. Horvat
; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
B. Jurković
; Centralni higijenski zavod, Zagreb, i Higijenski zavod, Rijeka
Sažetak
Prikazani su rezultati ispitivanja prehrane radnica jedne tvornice. U toj tvornici broj pobolijevanja bio je veći nego u ostalim tvornicama istoga grada i anamnestički je utvrđeno, da se jedna grupa ispitivanih radnica hranila veoma slabo i neredovno. Ta grupa je uspoređena s drugom grupom radnica iz iste tvornice. kod kojih je ishrana bila bolja i redovnija. Kao kriterij stanja uhranjenosti uzeta je tjelesna težina, potkožno masno tkivo, broj eritrocita, hemoglobin i C vitamin u krvi, te klinički pregled. Pokazalo se, da postoji značajna razlika u tjelesnoj težini između obje grupe, i to kao posljedica boljeg razvoja mišićnog, masnog i koštanog tkiva kod grupe s boljom ishranom. Nije bilo značajnih razlika u vrijednosti hemoglobina, u broju eritrocita i sadržaju C vitamina u krvi između jedne i druge grupe.
Ključne riječi
Hrčak ID:
184475
URI
Datum izdavanja:
14.12.1956.
Posjeta: 1.139 *