Stručni rad
SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA
Nikolina Gaćina
orcid.org/0000-0001-5636-5832
; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska
Sažetak
U Hrvatskoj tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina. Specifičnosti pojedinih hrvatskih pršuta proizlaze iz različitih tehnologija prerade sirovine. Hrvatski autohtoni pršuti su Istarski, ili izvorno Istrski pršut, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut. Među njima jedini je Istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na EU i nacionalnoj razini, dok su Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut nositelji Zaštićene oznake geografskog porijekla, prvenstveno zbog neusklađenosti uzgoja svinja i proizvodnje samog pršuta. U ovom radu uspoređeni su tradicionalni načini proizvodnje svakog od navedenih pršuta, te istaknute sličnost i različitosti u tehnologiji proizvodnje kao i u organoleptičkim obilježjima.
Ključne riječi
Istarski ili Istrski pršut; Krčki pršut; Dalmatinski pršut; Drniški pršut; autohtoni hrvatski proizvod
Hrčak ID:
184520
URI
Datum izdavanja:
14.7.2017.
Posjeta: 3.409 *