Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

SPECIFIČNOSTI AUTOHTONIH HRVATSKIH PRŠUTA

Nikolina Gaćina orcid id orcid.org/0000-0001-5636-5832 ; Veleučilište u Šibeniku, Šibenik, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 58 Kb

str. 57-62

preuzimanja: 1.749

citiraj


Sažetak

U Hrvatskoj tradicionalna proizvodnja pršuta postoji od davnina. Specifičnosti pojedinih hrvatskih pršuta proizlaze iz različitih tehnologija prerade sirovine. Hrvatski autohtoni pršuti su Istarski, ili izvorno Istrski pršut, Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut. Među njima jedini je Istarski pršut nositelj Zaštićene oznake izvornosti na EU i nacionalnoj razini, dok su Krčki, Dalmatinski i Drniški pršut nositelji Zaštićene oznake geografskog porijekla, prvenstveno zbog neusklađenosti uzgoja svinja i proizvodnje samog pršuta. U ovom radu uspoređeni su tradicionalni načini proizvodnje svakog od navedenih pršuta, te istaknute sličnost i različitosti u tehnologiji proizvodnje kao i u organoleptičkim obilježjima.

Ključne riječi

Istarski ili Istrski pršut; Krčki pršut; Dalmatinski pršut; Drniški pršut; autohtoni hrvatski proizvod

Hrčak ID:

184520

URI

https://hrcak.srce.hr/184520

Datum izdavanja:

14.7.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.409 *