Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Utjecaj načina zrenja na kalo sira Trapista

Slavko Kirin ; "Sirela", V. Sredice 11, 43000 Bjelovar


Puni tekst: hrvatski pdf 41 Kb

verzije

str. 155-161

preuzimanja: 1.004

citiraj


Sažetak

U radu je istraživan utjecaj načina zrenja sira Trapista na visinu kala sira, koje se uzima u obračun prinosa(randmana) sira. Istraživana su tri načina zrenja sira Trapista: zrenje sira s pranjem kore bez zaštitnog premaza, zrenje sira sa zaštitnim premazom i zrenje sira upakiranog u plastičnu skupljajuću vrećicu. Provedenim je pokusima utvrđeno da je najviši kalo iznosio kod sira koji je zrio na tradicionalan način, tj. bez zaštitnog premaza s pranjem kore tijekom zrenja. Nešto niži kalo imao je sir sa zaštitnim premazom, dok je kalo sira u vrećici bio zanemariv. Praćenjem dinamike rasta kala utvrđeno je da glavnina kala nastaje u prvih 10 dana zrenja kod sira bez premaza, kao i kod premazivanog sira, dok se u nastavku zrenja kalo ujednačava s nešto izraženijom vrijednošću kod premazivanog sira. Uzimajući u obzir ove tendecije, može se zaključiti da je najveća mogućnost utjecaja na visinu kala sira Trapista u prvoj fazi njegova zrenja.

Ključne riječi

zrenje sira, kora sira, zaštitni premaz za sir, zrenje sira u foliji / vrećici; kalo sira; prinos sira

Hrčak ID:

1700

URI

https://hrcak.srce.hr/1700

Datum izdavanja:

15.4.2002.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.173 *