Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

BRINJSKA I SENJSKA PLEMENITA OBITELJ VUČETIĆ-VUCHETICH

ENVER LJUBOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 1.376 Kb

verzije

str. 77-93

preuzimanja: 5.018

citiraj


Sažetak

Autor u navedenom prilogu opisuje kroz nekoliko stoljeća povijest poznate brinjske i senjske plemenite obitelji Vučetić koja se u povijesnim dokumentima pojavljuje u raznim oblicima prezimenaa: Vuchetich, Vuczetich, Wutschetisch i Vučetić. Obitelj se u povijesnim dokumentima pojavljuje još u drugoj polovici 15. stoljeća u Srednjovjekovnoj bosanskoj državi.
Upoznaje nas s podrijetlom, najstarijem spomenu obitelji, rasprostranjenosti i raseljavanju, mjestima gdje danas žive, plemićkim grbovima i najpoznatijim i najistaknutijim članovima ove brinjske i senjske plemenite obitelji obitelji.
Mnogi članovi ove obitelji zbog različitih zasluga, a ponajviše vojnički dobili su plemstvo i grb s pridjevcima» de Brin» i «de Cseney». Mnogi članovi ove obitelji su početkom 19. stoljeća naselili iz Brinja područje grada Ccseneya (Čeneju)u blizini Temišvara u Rumunjskoj.
Do danas su poznata tri grba obitelji, a najstariji je grb Pribislava Vučeticha iz 1475., zatim grbRadmana Vucheticha iz 1569. te grb iz 1652., odnosno grb s grbovnice iz 1753. godine.
Osim grbova autor donosi i nekoliko drugih dokumenata: testament Pribislava Vučetića,dozvolu generala Herbeersteina brinjskom knezu Pavlu Vučetiću, rodoslovlje obitelji Vučetić iz 1823., životopis Nikole pl. Vučetića, grbovnicu iz 1753 .godine i nekoliko fotografija najistaknutijih i najpoznatijih članova ove plemenite obitelji.

Ključne riječi

heraldika; plemenita obitelj; Vučetić-Vuchetich

Hrčak ID:

17762

URI

https://hrcak.srce.hr/17762

Datum izdavanja:

30.12.2005.

Podaci na drugim jezicima: engleski njemački

Posjeta: 6.890 *