Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15255/KUI.2017.007
Utjecaj okolišnih čimbenika stresa i recikliranja na lipidni sastav mitohondrija pivskog kvasca
Gordana Čanadi Jurešić
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Suzana Popović
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Josip Škara
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Marin Glad
; Nastavni zavod za javno zdravstvo, Primorsko-goranske županije, Hrvatska
Branka Blagović
; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Sažetak
Cilj istraživanja bio je odrediti promjene u sadržaju i sastavu lipida mitohondrija pivskog kvasca do kojih dolazi za vrijeme vrenja i recikliranja biomase. U radu je upotrijebljen pivski kvasac donjeg vrenja vrste Saccharomyces cerevisiae dobiven u industrijskom procesu. Analizirane su prve tri generacije recikliranog kvasca. Razlike između pojedinih generacija bile su izraženije u sastavu fosfolipida i neutralnih lipida nego u sastavu masnih kiselina. Skvalen je u svim generacijama bio prisutan u relativno visokoj koncentraciji. Rezultati istraživanja pružaju uvid u odgovor stanica kvasca na stresne faktore i recikliranje.
Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.
Ključne riječi
pivski kvasac; recikliranje; mitohondriji; citoplazmatska membrana; lipidi; skvalen
Hrčak ID:
186980
URI
Datum izdavanja:
4.10.2017.
Posjeta: 1.525 *