Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15255/KUI.2017.007

Utjecaj okolišnih čimbenika stresa i recikliranja na lipidni sastav mitohondrija pivskog kvasca

Gordana Čanadi Jurešić ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Suzana Popović ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Josip Škara ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska
Marin Glad ; Nastavni zavod za javno zdravstvo, Primorsko-goranske županije, Hrvatska
Branka Blagović ; Medicinski fakultet Sveučilišta u Rijeci, Hrvatska


Puni tekst: engleski pdf 297 Kb

str. 475-480

preuzimanja: 450

citiraj


Sažetak

Cilj istraživanja bio je odrediti promjene u sadržaju i sastavu lipida mitohondrija pivskog kvasca do kojih dolazi za vrijeme vrenja i recikliranja biomase. U radu je upotrijebljen pivski kvasac donjeg vrenja vrste Saccharomyces cerevisiae dobiven u industrijskom procesu. Analizirane su prve tri generacije recikliranog kvasca. Razlike između pojedinih generacija bile su izraženije u sastavu fosfolipida i neutralnih lipida nego u sastavu masnih kiselina. Skvalen je u svim generacijama bio prisutan u relativno visokoj koncentraciji. Rezultati istraživanja pružaju uvid u odgovor stanica kvasca na stresne faktore i recikliranje.


Ovo djelo je dano na korištenje pod licencom Creative Commons Imenovanje 4.0 međunarodna.

Ključne riječi

pivski kvasac; recikliranje; mitohondriji; citoplazmatska membrana; lipidi; skvalen

Hrčak ID:

186980

URI

https://hrcak.srce.hr/186980

Datum izdavanja:

4.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.525 *