Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

UGOVORI O PRIJEVOZU STVARI MOREM I POTREBA UNIFIKACIJE POMORSKOG PRAVA (KOMPARATIVNI PRIKAZ PRAVNOG UREĐENJA U REPUBLICI HRVATSKOJ, BOSNI I HERCEGOVINI, CRNOJ GORI, REPUBLICI SLOVENIJI I REPUBLICI SRBIJI)

Tea Gunjarić orcid id orcid.org/0000-0001-8011-5403 ; student 4. godine Pravnog fakulteta Osijek
Iva Klarić orcid id orcid.org/0000-0002-5263-0755 ; studentica 4. godine Pravnog fakulteta Osijek


Puni tekst: hrvatski pdf 4.987 Kb

str. 37-55

preuzimanja: 375

citiraj


Sažetak

Pomorsko pravo je globalna privredna grana koja je prema svojim osobinama dinamična i raznovrsna. S obzirom na tu činjenicu pomorskom pravu glavni je i temeljni cilj da se nastoji unificirati, tj. izjednačiti. Unifikacija će omogućiti jednaki pravni okvir i tretman u svim pravnim sustavima i granama u kojima se obavlja prijevoz. Instituti koji tome pridonose jesu međunarodne konferencije i konvencije s pomorskom tematikom. Brojne su međunarodne organizacije koje pridonose ujednačavanju pomorskog prava, ali kao najvažnije javljaju se Međunarodna pomorska organizacija (IMO – International Maritime Organization) i Ujedinjeni narodi. Međunarodne konvencije koje se bavi pomorskim pravom i unifikacijom jesu Bruxelleske konvencije za ujednačavanje pomorskog prava – sudar brodova, Haška pravila, Atenska konvencija – prijevoz putnika i prtljage morem, Konvencija UN-a o prijevozu robe morem – Hamburška pravila, Visbyjska pravila, SOLAS i Konvencija o multimodalnom prijevozu robe. U ovom radu razradit će se komparativni prikaz pravnog uređenja u Republici Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Republici Srbiji, te Republici Sloveniji. Većina ovih država potpisnice su navedenih konvencija te kao takve imaju temeljnu obavezu i cilj poštovati odredbe te uskladiti svoje propise. Svaka od navedenih država razlikuje se kad je posrijedi uloga koju ima u pomorskoj grani prava. Navedene zemlje različito su pomorski orijentirane; stoga su nekima u središtu zanimanja brodarski poslovi, a neke su usmjerene isključivo na prijevoz ili trgovačko poslovanje dok se neke od njih isključivo usmjeravaju prema tranzitu, ukrcaju/iskrcaju na svom teritoriju. Upravo zbog ove različitosti važno je razraditi u kojoj mjeri i na koji način je svaka od ovih susjednih država uredila svoje zakonodavstvo koje regulira ugovore o prijevozu stvari morem i pridonijela ujednačavanju pomorskog prava.

Ključne riječi

ugovor o prijevozu stvari morem; ujednačavanje pomorskog prava; Republika Hrvatska; Bosna i Hercegovina; Crna Gora; Republika Srbija; Republika Slovenija; pomorska plovidba

Hrčak ID:

188395

URI

https://hrcak.srce.hr/188395

Datum izdavanja:

28.6.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.552 *