Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.31727/gzb.40.5.1

Kemijski sastav ploda maraske u klimatski dvije različite godine

Lepomir Čoga orcid id orcid.org/0009-0008-8796-3315 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Vesna Jurkić ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet
Silvija Zeman ; Međimursko veleučilište u Čakovcu
Ante Jurkić
Sanja Slunjski orcid id orcid.org/0000-0003-1625-8674 ; Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet


Puni tekst: hrvatski pdf 231 Kb

str. 6-13

preuzimanja: 898

citiraj


Sažetak

Višnja maraska (Prunus cerasus var. Marasca) jedna je od najznačajnijih voćnih vrsta Dalmacije, još od 16 stoljeća od kada datira i proizvodnja poznatog likera Maraschino. Areal rasprostranjenosti maraske ograničen je uglavnom na dio područja sjeverne i srednje Dalmacije od Zadra do Makarske, gdje klima i tlo omogućuju postizanje visoke kvalitete ploda i specifične arome. Provedena istraživanja imala su za cilj utvrditi fizikalno-kemijske parametre (ukupnu suhu tvar, vodotopivu suhu tvar, ukupnu kiselost, udio mesa i koštica), ukupne polifenole i antocijane te antioksidativni kapacitet u plodu višnje maraske u dvije klimatski različite godine (2012 i 2013), na plantaži „Vlačine“ (Zadar). Značajno veće vrijednosti ukupne suhe tvari, ukupnih polifenola i antioksidativnog kapaciteta utvrđene su u 2012., dok su veće vrijednosti ukupnih kiselina i antocijana utvrđene u 2013. godini, što se može dovesti u svezu s većim količinama oborina i nižim temperaturama u fazi zriobe plodova u 2013. godini. Značajno niže vrijednosti antocijana u 2012. u odnosu na 2013. godinu mogu se objasniti ekstremno visokim temperaturama u fazi zriobe u 2012. godini, koje prema literaturnim navodima mogu smanjiti količinu antocijana i do 90 %. U obje godine istraživanja utvrđena je pozitivna korelacija između ukupnih polifenola i antocijana, što potvrđuje činjenicu da su antocijani dominantni polifenolni spojevi u plodu maraske.

Ključne riječi

plod maraske; klimatske prilike; polifenoli; antocijani; antioksidativni kapacitet

Hrčak ID:

188460

URI

https://hrcak.srce.hr/188460

Datum izdavanja:

27.10.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.122 *