Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

POTENCIJALI AIS SUSTAVA U NAVIGACIJI

Milorad Rašković
Igor Stanovčić


Puni tekst: hrvatski pdf 428 Kb

str. 190-195

preuzimanja: 3.416

citiraj


Sažetak

Najjednostavnije rečeno, AIS je autonoman i kontinuiran sustav emisije podataka koji radi na veoma visokim frekvencijama (engl. Very High Frequency – VHF) pomorskoga mobilnog opsega. Sustav omogućava automatsku razmjenu podataka između dviju ili više AIS postaja. Pod AIS postajom podrazumijeva se bilo koji objekt koji ima instaliran AIS uređaj. To mogu biti brodovi, zrakoplovi, razne kopnene službe i drugo.
Sustav je u stanju upravljati mnoštvom izvještaja uz veliku brzinu ažuriranja poruka, koristeći se pritom tehnologijom samoorganizirajućega višestrukog pristupa na bazi podjele vremena (engl. Self Organizing Time Division Mutiple Access - SOTDMA).
Značenje uspostavljanja sustava može se promatrati iz dva kuta. S jedne strane su brodovi, kojima on omogućuje unapređenje svjesnosti o ukupnoj situaciji u trenutnom okruženju, posebno u izbjegavanju sudara na moru, što je tema ovoga rada, a s druge strane su obalne postaje i unapređenje njihove kontrole određenoga područja i povećanje učinkovitosti njihova rada.

Ključne riječi

AIS; RADAR; ARPA; izbjegavanje sudara; informacija; prednosti

Hrčak ID:

17922

URI

https://hrcak.srce.hr/17922

Datum izdavanja:

11.12.2007.

Posjeta: 4.547 *