Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

https://doi.org/10.22598/mt/2017.29.2.125

Online navike generacije od 55 i više godina u izabranim regijama Republike Češke

Čeněk Celer ; Faculty of Social and Economic Studies
Michaela Jánská orcid id orcid.org/0000-0003-0288-018X ; Faculty of Social and Economic Studies


Puni tekst: engleski pdf 544 Kb

str. 125-138

preuzimanja: 500

citiraj


Sažetak

Svrha – Internet postaje dio života generacije od 55 i više godina. Istraživanje pretpostavlja da sve više raste broj starijih osoba koje koriste internet. Na temelju ove pretpostavke, cilj je rada istražiti utjecaj izabranih demografskih obilježja na varijable korištenja interneta. Te varijable uključuju učestalost korištenja interneta, mjesto pristupa internetu, vrstu traženih informacija te ukupnu učestalost korištenja ovog medija za određenu svrhu.
Metodološki pristup – Uvod predstavlja teorijsku pozadinu teme, a slijedi ga dio rada koji je usredotočen na procjenu podataka prikupljenih primarnim istraživanjem. Ti podaci uključuju korištenje koefi cijenta korelacije koji mjeri razinu zavisnosti između promatranih varijabli. Drugi alat koji se koristi tijekom istraživanja naziva se stablo odlučivanja. Ono otkriva varijablu s najjačim utjecajem na korištenje interneta. U ovom slučaju to je bila varijabla lokacija s koje se pristupa internetu.
Rezultati i implikacije – Pri ispitivanju uvjetovanosti između demografskih varijabli i korištenja interneta, govori se o nezavisnosti ili preciznije, neznatnoj zavisnosti. To se odnosi na činjenicu da starije osobe svih dobi koriste internet bez obzira na demografska obilježja. To je više uvjetovano društvenim utjecajima.
Ograničenja – Podatke dobivene ovom analizom nije moguće primijeniti na cijelu Republiku Češku.
Doprinos – Na temelju rezultata istraživanja može se odbaciti bilo kakav značajan utjecaj demografskih obilježja na to da starije osobe koriste internet. Diskurs opisuje i kasnije uspoređuje poglede i stranih i domaćih istraživanja o tom pitanju.

Ključne riječi

internet, starije osobe, demografska obilježja, varijable korištenja interneta, Republika Češka, stablo odlučivanja

Hrčak ID:

190845

URI

https://hrcak.srce.hr/190845

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.117 *