Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta

Željka Cvrtila ; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari
Davorin Bažulić
Mirza Hadžiosmanović
Branimir Mioković
Lidija Kozačinski
Darinka Pranjić


Puni tekst: hrvatski pdf 217 Kb

verzije

str. 27-34

preuzimanja: 1.304

citiraj


Sažetak

U ovom radu određivana je količina kolesterola u maslacu, mliječnom
proizvodu poznatom po velikoj količini mliječne masti. Rezultati istraživanja su pokazali da je prosječna količina mliječne masti u uzorcima maslaca podrijetlom iz seoskih domaćinstava (n = 17) iznosila 83,9 %, a onog iz industrijske proizvodnje (n = 5) 85,2 %. Prosječne količine kolesterola u spomenutim uzorcima bile su 227 mg/100 g odnosno 220 mg kolesterola u 100 g uzorka. Rezultati istraživanja pokazuju da s povećanjem količine mliječne masti ne dolazi nužno do povećanja količine kolesterola u pojedinom uzorku
maslaca.

Ključne riječi

kolesterol; maslac

Hrčak ID:

1790

URI

https://hrcak.srce.hr/1790

Datum izdavanja:

8.1.2001.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.302 *