Izvorni znanstveni članak
Količina kolesterola u maslacu sa zagrebačkog tržišta
Željka Cvrtila
; Veterinarski fakultet, Heinzelova 55, 10000 Zagreb
Bela Njari
Davorin Bažulić
Mirza Hadžiosmanović
Branimir Mioković
Lidija Kozačinski
Darinka Pranjić
Sažetak
U ovom radu određivana je količina kolesterola u maslacu, mliječnom
proizvodu poznatom po velikoj količini mliječne masti. Rezultati istraživanja su pokazali da je prosječna količina mliječne masti u uzorcima maslaca podrijetlom iz seoskih domaćinstava (n = 17) iznosila 83,9 %, a onog iz industrijske proizvodnje (n = 5) 85,2 %. Prosječne količine kolesterola u spomenutim uzorcima bile su 227 mg/100 g odnosno 220 mg kolesterola u 100 g uzorka. Rezultati istraživanja pokazuju da s povećanjem količine mliječne masti ne dolazi nužno do povećanja količine kolesterola u pojedinom uzorku
maslaca.
Ključne riječi
Hrčak ID:
1790
URI
Datum izdavanja:
8.1.2001.
Posjeta: 2.764 *