Skoči na glavni sadržaj

Stručni rad

Umrežavanjem do jačanja učenja za poduzetništvo u Europi: Hrvatska kao dio europske mreže učenja za poduzetništvo (EE-HUB)

Maja Jukić orcid id orcid.org/0000-0001-6371-8982 ; Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Zagreb, Hrvatska
Thomas Farnell ; Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Zagreb, Hrvatska
Ines Elezović orcid id orcid.org/0000-0001-6371-8982 ; Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, Zagreb, Hrvatska


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 223-237

preuzimanja: 291

citiraj


Sažetak

Europska mreža učenja za poduzetništvo (European Entrepreneurship Education NETwork) je paneuropsko tijelo koje čine institucije i pojedinci najaktivniji u promicanju i razvoju poduzetničkog obrazovanja u Europi. Ono je osmišljeno s ciljem da se zainteresirani dionici povežu te, obogaćeni razmjenom iskustava, nastave unapređivati razinu poduzetničkih aktivnosti, učenja i poučavanja, u svojoj zemlji i diljem Europe.
EE-HUB projekt traje tri godine (od 2015. do 2018.), a sufinancira ga Izvršna agencija za mala i srednja poduzeća (EASME) Europske komisije, u okviru COSME programa. Konzorcij voditelja projekta čine četiri partnera: JA Europe, EUROCHAMBRES, SEECEL i EUproVET. U sklopu EE-HUB projekta već su sada dostignuti značajni rezultati u području nacionalnih politika, potpore stručnome usavršavanju učitelja, sklapanju partnerstava i mreža, ojačavanju regionalnih tijela, škola i poduzetničkih inkubatora te prikupljanju instrumenata za praćenje i vrednovanje poduzetničkih postignuća. Koristeći brojne suvremene kanale, uglavnom informacijsko-komunikacijske tehnologije, prikupljaju se i analiziraju najbolje nacionalne prakse. Važna aktivnost je suradničko učenje i sastanci na kojima se donose preporuke koje svaki od stručnjaka prenosi natrag u svoju zemlju – svojoj organizaciji, ministrima, vladi i praktičarima. EE-HUB je zamišljen kao savjetodavno tijelo za europske donositelje javnih politika, kao i za institucije, s glavnim ciljem razmjene i prenošenja dobrih praksi u učenju za poduzetništvo.
U okviru ovog projekta, u kojem sudjeluju i eksperti iz Republike Hrvatske, održane su konferencije i okrugli stolovi te čitav niz online seminara. Također, do sada su objavljeni sažetci s rezultatima aktivnosti radnih skupina, primjeri dobrih praksi, blogovi te izvješća.

Ključne riječi

učenje za poduzetništvo; politike EU; COSME program; EE-HUB projekt; umrežavanje eksperta; primjeri dobre prakse

Hrčak ID:

191727

URI

https://hrcak.srce.hr/191727

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 868 *