Skoči na glavni sadržaj

Prethodno priopćenje

Prilog poznavanju urbanističke cjeline Kaštel Staroga – zaštitni arheološki i konzervatorski radovi unutar povijesne jezgre u 2016. godini

Marijeta Babin ; Ministarstvo kulture RH, Konzervatorski odjel u Trogiru, Trogir, Hrvatska
Ivica Pleština


Puni tekst: hrvatski pdf 906 Kb

str. 165-176

preuzimanja: 561

citiraj


Sažetak


Slijedom arheološkog nadzora nad građevinskim radovima izvedbe projekta „Kanalizacijski sustav Kaštela – Trogir, podsustav Kaštela“, a unutar povijesne jezgre Kaštel Staroga, tijekom 2016. godine provedeni su zaštitni arheološki i konzervatorski radovi. Autori opisuju rezultate zaštitnih arheoloških istraživanja kao i konzervatorske zahvate provedene nad pronađenim arheološkim strukturama. Arheološkim istraživanjima duž sjevernog i zapadnog bedema naselja istraženi su sačuvani segmenti kanala datiranog u drugu polovinu 19. stoljeća koji se veže za dosada neobjavljeni novovjekovni akvedukt.
Kanal se nalazi u osi potoka Fuležina koji je ranije opskrbljivao mjesnu mastionicu sukna, tangariju 17. stoljeća. Također su, koliko je bilo moguće s obzirom na recentne devastacije, istražene pozicije zapadnog i istočnog ulaza u naselje. Na poziciji „Gornja vrata“ otkriveni su ostaci kaldrme ulice, dok je na poziciji „Balkun“ otkrivena struktura premošćivanja jarka pred zapadnim ulazom u naselje. Arheološki su istraženi i zidovi ograda poljodjeljskih čestica uz sjeverni bedem naselja.


Ključne riječi

Kaštel Stari; Cippico; Fuležina; utvrđeno naselje; kanal; akvedukt; novi vijek

Hrčak ID:

191991

URI

https://hrcak.srce.hr/191991

Datum izdavanja:

28.12.2017.

Posjeta: 1.057 *