Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

ANALIZA MANJKA VODE ZA RAZNE BILJNE KULTURE

I. Šimunić
K. Pandžić
Branka Ivančan Picek
M. Bogunović
S. Husnjak


Puni tekst: hrvatski pdf 1.497 Kb

str. 167-177

preuzimanja: 1.367

citiraj


Sažetak

U radu se razmatra manjak vode u tlu za područje Zagreba za obradiva tla (tipa: aluvij i semiglej) te za najčešće uzgajane poljoprivredne kulture (silažni kukuruz, kupus, paprika, salata, rajčica, kukuruz, jabuka itd.). Pogodnost tala je određena FAO metodom. Klimatološke karakteristike područja s aspekta navodnjavanja određene su uporabom 20-godišnjih nizova meteoroloških podataka i pedoloških podataka te indeksa faza razvoja biljaka. Referentna evapotranspiracija (ETo) izračunata je prema metodi Penman-Montheitha. Efektivne oborine izračunate su metodom USBR iz vrijednosti srednjih mjesečnih prosječnih oborina kao i iz količine mjesečnih oborina koje su razgraničene donjim kvartilom. Bilanca vode u tlu za svaku kulturu izračunata je prema metodi Palmera.
Dobiveni rezultati pokazuju da su potrebe kultura za vodom različite, a ukupni nedostatak vode ovisi o količini i sezonskom rasporedu oborina i hidropedološkim značajkama tala. Za svaku kulturu izračunat je manjak vode za višegodišnji prosjek oborina i za sušne mjesece, koji su razgraničeni donjim kvartilom količine oborine.
Može se zaključiti da je navodnjavanje potrebna mjera u uzgoju navedenih kultura na navedenim tipovima tala na području Zagreba.

Ključne riječi

Komponente vodne bilance; manjak vode; biljne kulture

Hrčak ID:

18192

URI

https://hrcak.srce.hr/18192

Datum izdavanja:

20.6.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.250 *