Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0101
Utjecaj vrste mliječnih proizvoda i početne kontaminacije na učinkovitost različitih metoda dokazivanja bakterija Salmonella Enteritidis, Listeria monocytogenes i Escherichia coli O157:H7
Boris Antunović
orcid.org/0000-0003-0052-3795
; University of J.J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Department for Animal Husbandry, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Ivančica Kovaček
; Dr. Andrija Štampar Institute of Public Health, Department of Environmental Protection and Health Ecology, Division of Food and Consumer Goods Microbiology, Mirogojska cesta 16, 10000 Zagreb, Croatia
Kristina Gvozdanović
; University of J.J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Department for Animal Husbandry, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Manuela Grčević
; University of J.J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Department for Animal Husbandry, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Vesna Gantner
; University of J.J. Strossmayer, Faculty of Agriculture, Department for Animal Husbandry, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Croatia
Vedran Poljak
; Croatian Institute of Public Health, Department of Health Ecology, Rockefellerova 7, 10000 Zagreb, Croatia
Mario Ostović
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Hygiene, Behaviour and Welfare, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Željko Pavičić
; University of Zagreb, Faculty of Veterinary Medicine, Department of Animal Hygiene, Behaviour and Welfare, Heinzelova 55, 10000 Zagreb, Croatia
Nihada Ahmetović
; University of Tuzla, Faculty of Medicine, Univerzitetska 1, Tuzla 75000, Bosnia and Herzegovina
Sažetak
U radu se istražuju razlike u učinkovitosti dokazivanja patogenih bakterija Salmonella Enteritidis, Listeria monocytogenes i Escherichia coli O157:H7 između konvencionalne kultivacije bakterija (ISO metoda) i imunomagnetne separacije (IMS metoda) u različitim vrstama mliječnih proizvoda s inicijalnim brojem bakterija. Različiti uzorci mliječnih proizvoda (mliječni puding - vanilija ili čokolada; mješavina jogurta i pudinga; čvrsti, tekući i voćni jogurt, AB kultura - sa ili bez voća; sirni namaz) namjerno su kontaminirani različitim brojem istraživanih bakterija (≈10 i ≈30 živih stanica po mL). Klasični ISO postupak pokazao se jednako adekvatnom metodom za uporabu u svrhu otkrivanja S. Enteritidis i L. monocytogenes u mliječnim proizvodima kao i IMS metoda. Međutim, ISO postupak pokazao se neučinkovitim za dokazivanje E. coli O157:H7 u slučajevima kada je početna kontaminacija bila niska (≈10 živih stanica po mL). U takvim slučajevima IMS metoda nije bila učinkovita niti na fermentiranim mliječnim proizvodima. Nasuprot nefermentiranim mliječnim proizvodima, fermentirani proizvodi još uvijek predstavljaju izazov za razvoj rutinske metode detekcije, osobito za S. Enteritidis, dok je detekcija L. monocytogenes i E. coli O157: H7 poboljšana uvođenjem IMS metode. Najveća razlika u efikasnosti dokazivanja patogenih bakterija u uzorcima mliječnih proizvoda, povezana s niskim početnim brojem bakterija u uzorku, pokazala se pri detekciji E. coli O157:H7. Dok izbor hranjive podloge (neselektivna tekuća hranjiva podloga, nasuprot selektivnoj tekućoj hranjivoj podlozi) ne igra važnu ulogu u primjeni IMS postupka pri otkrivanju S. Enteritidis i L. monocytogenes. U slučajevima dokazivanja E. coli O157:H7, uporaba modificiranog tripton-sojinog bujona s novobiocinom (mTSB + Nb) pokazala se učinkovitijom u usporedbi s uporabom puferirane peptonske vode (PPV). Dobiveni rezultati mogu biti od značaja kao znanstvena osnova za buduće određivanje standardnih metoda vezanih za laboratorijsko otkrivanje važnih patogena u mliječnim proizvodima.
Ključne riječi
mlijeko; mliječni proizvodi; Salmonella Enteritidis; Listeria monocytogenes; Escherichia coli O157: H7; imunomagnetna separacija
Hrčak ID:
192294
URI
Datum izdavanja:
10.1.2018.
Posjeta: 3.052 *