Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0107
Različitosti u muznim, mliječnim i zdravstvenim svojstvima kod krava u proizvodnji mlijeka ovisno o rednom broju laktacije
Tina Bobić
orcid.org/0000-0001-9975-1258
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department for animal breeding, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Osijek, Croatia
Pero Mijić
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department for animal breeding, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Osijek, Croatia
Maja Gregić
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department for animal breeding, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Osijek, Croatia
Vesna Gantner
; University of Josip Juraj Strossmayer in Osijek, Faculty of Agriculture in Osijek, Department for special zootechnique, Vladimira Preloga 1, 31000 Osijek, Osijek, Croatia
Sažetak
Cilj rada bio je utvrditi različitosti u muznim, mliječnim i zdravstvenim svojstvima krava simentalske i holstein pasmine ovisno o rednom broju laktacije. Analizirana su sljedeća svojstva: muzna (trajanje mužnje, MT; količina mlijeka po mužnji, MYM; maksimalni, MMF i prosječni protok mlijeka, AMF), svojstva mlijeka (dnevna količina mlijeka, DMY; dnevna količina masti, DFC; dnevna količina proteina, DPC; dnevna količina laktoze, DLC; urea, UREA) i zdravstvena svojstva (logaritmirani broj somatskih stanica, SCClog; hiperkeratoza vrhova sisa, TEH). Utvrđen je visoko signifikantan (p<0,05; p<0,01; p<0,0001) razlika u: MYM, DMY, MMF, DPC i DLC između svih laktacija. Također je utvrđena visoko značajna (p<0,0001) razlika u hiperkeratozi vrhova sisa između krava u 1. i 2., te između krava u 1. i ≥3. laktaciji. Krave u prvoj i drugoj laktaciji imale su približno isti broj SCClog, međutim značajnost (p<0,05) je utvrđena između SCClog kod krava u prvoj i krava u trećoj i ostalim laktacijama. Rezultati istraživanja ukazuju na to da redni broj laktacije značajno utječe na muzna, svojstva mlijeka i zdravstvena svojstva. Budući da je razina hiperkeratoze jako povezana s rizikom od nastanka mastitisa, potrebno je redovito ocjenjivati vrhove sisa kako bi se osigurala kvalitetna mužnja a ujedno i smanjio rizik od nastanka mastitisa.
Ključne riječi
redoslijed laktacije; količina i sastav mlijeka; muznost; hiperkeratoza vrhova sisa; broj somatskih stanica; krave u proizvodnji mlijeka
Hrčak ID:
192302
URI
Datum izdavanja:
10.1.2018.
Posjeta: 2.656 *