Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.22586/pp.v53i2.28

Odgoj kompetentnih i patriotskih časnika: vojno obrazovanje u Terezijanskoj vojnoj akademiji u Bečkom Novom Mjestu (1752.-1805.)

Teodora Shek Brnardić


Puni tekst: hrvatski pdf 240 Kb

str. 132-132

preuzimanja: 481

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 240 Kb

str. 109-131

preuzimanja: 1.575

citiraj


Sažetak

Plemićka vojna akademija u Bečkom Novom Mjestu otvorena je 1752. o državnom trošku, a cilj habsburških vlasti bio je da bude komplementarna viteškoj akademiji Terezijanumu (osnovan 1746. pod isusovačkom upravom). Naime, ondje su se školovali mladi plemići za rad u civilnoj službi, dok je Bečko Novo Mjesto bilo namijenjeno obrazovanju časnika. Marija Terezija osigurala je stipendije za četristotinjak kadeta iz siromašnijih plemićkih obitelji, kao i za sinove zaslužnih časnika koji su dokazali lojalnost u vojnoj službi. Prije Plemićke akademije dječaci mlađi od 14 godina pohađali su tzv. Pripremnu vojnu školu u Beču. Obje ustanove spojene su 1769. u c. i k. Terezijansku vojnu akademiju. Učiteljski kadar, koji je isprva bio samo svjetovni, tj. časnički, nastavljao je tradiciju humanističkih i baroknih viteških akademija te usvajanja “viteških vještina i vojnih vrlina” koje su bile usmjerene više na fizičku spremnost nego na stjecanje suvremenih znanja o ratovanju koja su bila potrebna za profesionalizaciju vojske. U radu se prikazuju reforme i promjene koje su se provodile na Akademiji za vrijeme Marije Terezije i Josipa II. u nastojanju da se osuvremeni časničko obrazovanje i da se uz pomoć prosvjetiteljskih načela razvije nadnacionalni “austrijski patriotizam” koji bi bio glavni temelj lojalnosti budućih časnika. Ta nastojanja kulminirala su za vrijeme uprave prosvijetljenog pedagoškog pisca, austrijskog generala i češkog grofa Franza Josepha Kinskog (1779.-1805.), čiji su odgajateljski koncepti i djelovanje opširnije predstavljeni.

Ključne riječi

vojna akademija; časničko obrazovanje; Bečko Novo Mjesto; plemićka akademija, Franz Joseph Kinsky; austrijski patriotizam; prosvjetiteljstvo; habsburška vojska

Hrčak ID:

192671

URI

https://hrcak.srce.hr/192671

Datum izdavanja:

19.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.284 *