Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Discipliniranje pripovjedne i čitateljske žudnje u romanu Kći Lotršćaka Marije Jurić Zagorke

Nada Kujundžić orcid id orcid.org/0000-0001-6384-5471 ; (Filozofski fakultet, Sveučilište Turku; Filozofski fakultet, Sveučilište u Zagrebu)


Puni tekst: hrvatski pdf 133 Kb

str. 67-86

preuzimanja: 821

citiraj


Sažetak

Cilj je rada istražiti funkcije i oblike žudnje u romanu Kći Lotršćaka Marije Jurić Zagorke. Posebna pozornost posvetit će se likovima Divljana, Manduše, Šimuna i Rosande kao nositeljima raznih, s pripovjednog i žanrovskog stanovišta, neprihvatljivih oblika žudnje. (Ne)uspjeh u discipliniranju žudnje pokazuje se kao odlučujući faktor u određivanju ishoda za likove: bilo negativnog (za one koji ustraju u prekomjernoj/transgresivnoj žudnji) bilo pozitivnog (za one koji uče disciplinirati vlastitu žudnju). Slijedeći argumentaciju Petera Brooksa (1984) da pripovijedanje ne samo da pokreće žudnja, već i ono samo izaziva žudnju u čitatelju, rad sugerira da se identifikacijom s likovima koji utjelovljuju poželjne oblike žudnje promovira discipliniranje čitateljske žudnje, što se pokazuje naročito važnim kad je riječ o feljtonskom romanu i popularnim žanrovima općenito.

Ključne riječi

čitatelj; feljtonski roman; Kći Lotršćaka; Marija Jurić Zagorka; popularna književnost; psihoanalitička kritika; romansa; žudnja

Hrčak ID:

193734

URI

https://hrcak.srce.hr/193734

Datum izdavanja:

15.2.2018.

Posjeta: 1.427 *