Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

UTJECAJ TEMPERATURE NA KLIJAVOST I NICANJE SALATE (Lactuca sativa L.) I MRKVE (Daucus carota L.)

Nada PARAĐIKOVIĆ
Tihana TEKLIĆ
V. GUBERAC
T. VINKOVIĆ


Puni tekst: hrvatski pdf 236 Kb

str. 111-119

preuzimanja: 2.500

citiraj


Sažetak

Od abiotskih čimbenika koji utječu na klijavost sjemena, jedna od najvažnijih je toplina. Visoka ili niska temperatura zraka mogu značajno smanjiti klijavost sjemena većine poljoprivrednih kultura. Cilj ovog istraživanja je bio utvrditi utjecaj temperature zraka na klijavost i nicanje deklariranog sjemena salate i mrkve. Klijavost i nicanje sjemena obje kulture ispitana je u uvjetima optimalne (20°C) i povišene temperature (30°C) u kontroliranim uvjetima te niskih temperatura zraka tijekom ranih rokova sjetve na otvorenom. Značajno smanjenje klijavosti primijećeno je na povišenoj temperaturi kod mrkve (16%), dok je nicanje bilo značajno manje kod obje kulture u uvjetima niskih temperatura tijekom poljskih pokusa, i to do 41% kod mrkve i do 57% kod salate u usporedbi sa laboratorijskom klijavošću. Iz rezultata ovog istraživanja, može se zaključiti da je stres zbog niskih temperatura značajno utjecao na smanjenje sklopa kod obje kulture u vrijeme sjetve i nicanja.

Ključne riječi

klijavost; mrkva; nicanje; salata; temperaturni stres

Hrčak ID:

18324

URI

https://hrcak.srce.hr/18324

Datum izdavanja:

28.11.2007.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.992 *