Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15516/cje.v19i4.2567

Model razvoja uvažavanja različitosti u ranoj i predškolskoj dobi

Dejana Bouillet ; University of Zagreb, Faculty of Teacher Education
Lidija Miškeljin ; University of Belgrade, Faculty of Philosophy


Puni tekst: engleski pdf 276 Kb

str. 1265-1295

preuzimanja: 475

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 276 Kb

str. 1265-1295

preuzimanja: 779

citiraj


Sažetak

Uvažavanje različitosti podrazumijeva prihvaćanje i poštovanje živog bića i njegova dostojanstva te ostvarivanje pravednosti kao životnog načela. Navedeno uključuje visoku razinu osjetljivosti odraslih za djecu i razvoj osjetljivosti djece za druge: za vršnjake, članove obitelji, okolinu i cjelokupno životno okruženje. Radi se o oblikovanju odgojno-obrazovnog pristupa utemeljenog na prihvaćanju prava ljudi da slobodno izraze vlastiti identitet, da razumiju vlastita prava, obveze i odgovornosti te prava, obveze i odgovornosti drugih. Primjenom programa i ciljanih aktivnosti u dječjim vrtićima djeca uče uključivanje, uvažavanje i prihvaćanje pripadnika različitih ranjivih društvenih skupina.
U radu je prikazano kako primjena modela razvoja uvažavanja različitosti pridonosi povećanju razumijevanja važnosti i uvažavanja različitosti od roditelja i djece rane i predškolske dobi, putem evaluacije primjene priručnika „Uvažavanje različitosti i izgradnja mira“ na uzorku djece i roditelja iz 41 predškolske ustanove koje djeluju u četiri države. To su Srbija (16 predškolskih ustanova, 20 odgojnih grupa), Hrvatska (11 predškolskih ustanova, 14 odgojnih grupa), Crna Gora (3 predškolske ustanove, 6 odgojnih grupa) i Makedonija (11 predškolskih ustanova, 16 odgojnih grupa).
Rezultati istraživanja pokazuju da su djeca rane i predškolske dobi spremna na druženje s djecom različitih karakteristika, pri čemu na njihove izbore sama pripadnost djeteta nekoj ranjivoj skupini (kao što su djeca pripadnici romske nacionalne manjine i djeca s teškoćama u razvoju) ne utječe presudno. Nadalje, utvrđeno je da roditelji prepoznaju važnost odgoja usmjerenog uvažavanju različitosti, razumijevajući važnost obiteljskog odgoja u tom procesu. Primijenjeni model doveo je do statistički značajnih razlika u odnosu djece i roditelja prema različitostima.

Ključne riječi

rani i predškolski odgoj i obrazovanje; model uvažavanja razvoja različitosti; odnos prema različitostima; uvjerenja roditelja

Hrčak ID:

193775

URI

https://hrcak.srce.hr/193775

Datum izdavanja:

29.12.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.920 *