Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15516/cje.v19i0.2699

Odnos između sastava tijela i HRQOL kod djece u osnovnoj školi

Szabolcs Halasi ; Hungarian Language Teacher Training Faculty, University of Novi Sad
Josip Lepeš ; Hungarian Language Teacher Training Faculty, University of Novi Sad
Anita Stajer ; Hungarian Language Teacher Training Faculty, University of Novi Sad
Milan Cvetković ; Faculty of Sport and Physical Education, University of Novi Sad


Puni tekst: engleski pdf 114 Kb

str. 125-133

preuzimanja: 215

citiraj

Puni tekst: hrvatski pdf 114 Kb

str. 125-133

preuzimanja: 315

citiraj


Sažetak

Dinamičan porast prevalencije pretilosti u razvijenim zemljama i onima u razvoju postao je glavna briga zdravstvene zaštite. Postoji veća značajnost odnosa između kvalitete života u vezi sa zdravljem (HRQOL) i pretilosti pedijatrijske populacije. Subjektivan dojam i dojam vlastitog zdravlja i dječjeg viđenja vlastitog života također su vrlo važni. Djeca s povećanom količinom masne mase imaju negativnu percepciju o HRQOL za razliku od djece koja imaju normalnu količinu tjelesne masti.
U ovom istraživanju sudjelovalo je 181 dijete (prosječne dobi 7.71 (0.29) godina, 88 djevojčica). Za procjenu sastava tijela koristio se InBody 230 uređaj, a za procjenu HRQOL koristila se proxy verzija KIDSCREEN-27 upitnika. Cilj studije bio je istražiti odnose između sastava tijela i HRQOL na djecu u osnovnoškolskoj dobi.
Analiza rezultata je pokazala kako je ITM u značajnoj negativnoj korelaciji s dvije dimenzije HRQOL kod dječaka (psihološka dobrobit i škola), a da kod djevojčica ne postoji statistička veza. Korelacije između postotaka masnog tkiva (PMT) i HRQOL značajne su i negativne kod dječaka u 4 dimenzije (tjelesno blagostanje, psihičko blagostanje, socijalna podrška i vršnjaci, škola), a kod djevojčica je negativan i značajan samo u jednoj dimenziji (tjelesno blagostanje).
Rezultati pokazuju da postoje promjene u sastavu tijela djece, kao što su ITM i PMT smanjene HRQOL, odnosno da je pretilost u obrnuto proporcionalnom inverznom odnosu s HRQOL-om.

Ključne riječi

tjelesna kompozicija; HRQOL; osnovnoškolska djeca

Hrčak ID:

193787

URI

https://hrcak.srce.hr/193787

Datum izdavanja:

3.8.2017.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.245 *