Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

Suvremeni knjižnični prostori – od ideje do realizacije zgrade Gradske knjižnice u Karlovcu

Frida Bićan orcid id orcid.org/0000-0001-7420-4100 ; Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu


Puni tekst: hrvatski pdf 170 Kb

str. 175-191

preuzimanja: 536

citiraj


Sažetak

Prostori knjižnica uvijek su bili rezultat vremena, potreba, mogućnosti i promišljanja tadašnjih knjižničara, arhitekata, kao i zajednice kojoj su knjižnične usluge namijenjene. Narodne knjižnice po svom su određenju definirane kao javne ustanove, što označava njihovu otvorenost javnosti, „služenje“ javnosti; djelatnost im je usmjerena na zadovoljavanje kulturnih i obrazovnih potreba lokalne zajednice. Suvremeno doba, doba novih usluga i informacijskih tehnologija, traži novi pristup ne samo korisnicima nego i prostorima u kojima oni borave.
U uvodnom ću dijelu na primjeru karlovačke knjižnice izložiti razvoj ideje o izgradnji funkcionalne i estetski privlačne zgrade narodne knjižnice u Karlovcu. Rad je nastao sadržajnom analizom arhivskih dokumenata, važećih zakonskih propisa i dostupne stručne literature o planiranju prostora narodnih knjižnica.
U radu će biti govora o nedostatku knjižničnog prostora tijekom godina, promišljanjima o novim prostorima i javnom zagovaranju koje je provođeno u određenim razdobljima kako bi se taj problem riješio. Rješenje prostora karlovačke knjižnice bit će obrazloženo po etapama kroz koje je prolazilo. Ujedno će se kroz prostore i njihov sadržaj usporediti potrebe korisnika nekada i danas u suvremenom društvu.

Ključne riječi

narodne knjižnice; knjižnični prostor; korisnici; knjižničari; javno zagovaranje; Karlovac; Gradska knjižnica „Ivan Goran Kovačić“ Karlovac

Hrčak ID:

195874

URI

https://hrcak.srce.hr/195874

Datum izdavanja:

8.2.2018.

Posjeta: 1.087 *