Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0203

Zajednički utjecaj pasmine, rednog broja i mjeseca laktacije te utjecaja jedinke na sastav masnih kiselina mliječne masti

Eva Samková orcid id orcid.org/0000-0002-9246-4456 ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
Jana Koubová ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
Lucie Hasoňová, orcid id orcid.org/0000-0001-7763-8609 ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
Oto Hanuš ; Dairy Research Institute, Ltd., Prague, Ke Dvoru 12a, 160 00 Praha 6 - Vokovice, Czech Republic
Robert Kala ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
Martin Kváč ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
Tamara Pelikánová ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic
Jiří Špička ; University of South Bohemia, Faculty of Agriculture, Studentská 809, 370 05 České Budějovice, Czech Republic


Puni tekst: engleski pdf 755 Kb

str. 98-107

preuzimanja: 825

citiraj


Sažetak

Cilj ovog istraživanja bio je objasniti utjecaj četiri čimbenika - pasmine, broja laktacije, utjecaja jedinke (fenotipska varijacija unutar pasmine) i mjeseca laktacije na sastav masnih kiselina (MK) u mliječnoj masti kravljeg mlijeka. Lokalna češka pasmina Fleckvieh uspoređivana je sa svjetski poznatom pasminom holstein. Ukupno je analizirano 357 uzoraka mlijeka prikupljenih tijekom jedne godine od 25 mliječnih krava svake pasmine. Varijacije sastava masnih kiselina uglavnom su bile pod utjecajem jedinke (16-48 %) i mjeseca laktacije (3-18 %), dok je utjecaj pasmine bio ograničen (oko 2 %). Faktori vezani za životinje također su se pokazali statistički značajnim za sastav MK. Značajnije razlike u varijaciji svih čimbenika utvrđene su u odnosu na broj ugljikovih atoma u MK (35,8, 54,4 i 44,8 % za C4 do C14, C16, C18 i C24) te u odnosu na broj dvostrukih veza (45,4 % jednostruko nezasićene i 39,2 % višestruko nezasićene MK). Pri tom nisu utvrđene značajnije razlike u sastavu zasićenih i nezasićenih MK (46,8 %, odnosno 45,9 %) između ispitivanih pasmina krava. Zaključno, s nutritivne točke gledišta bilo bi prikladnije MK klasificirati prema broju ugljikovih atoma, a ne prema dosad uvriježenoj podjeli prema zasićenosti/nezasićenosti.

Ključne riječi

krava; mlijeko; masne kiseline; utjecaj jedinke

Hrčak ID:

196084

URI

https://hrcak.srce.hr/196084

Datum izdavanja:

29.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 2.352 *