Skoči na glavni sadržaj

Kratko priopćenje

https://doi.org/10.15567/mljekarstvo.2018.0204

Kvaliteta svježeg i skladištenog kobiljeg mlijeka

Grażyna Czyżak-Runowska ; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Jacek Wójtowski orcid id orcid.org/0000-0001-8373-7363 ; Department of Animal Breeding and Product Quality Assessment, Faculty of Veterinary Medicine and Animal Science, Poznań University of Life Sciences, Złotniki, ul. Słoneczna 1, 62-002 Suchy Las, Poland
Alicja Niewiadomska ; Department of General and Environmental Microbiology, Poznań University of Life Sciences, Szydłowska 50, 60-656 Poznan, Poland
Maria Markiewicz-Keszycka orcid id orcid.org/0000-0001-7928-4517 ; School of Food Science and Environmental Health - Dublin Institute of Technology, Cathal Brugha St, Dublin 1, Ireland


Puni tekst: engleski pdf 212 Kb

str. 108-115

preuzimanja: 1.382

citiraj


Sažetak

Mlijeko kobile odlikuje se izuzetnom hranjivom vrijednošću. U ovom istraživanju ispitivana je mikrobiološka kvaliteta kobiljeg mlijeka pri čemu je utvrđen ukupan broj bakterija mliječne kiseline, Lactobacillus spp., Streptococcus lactis, Salmonella spp. i koliformne bakterije. Također je utvrđivan i utjecaj hladnog skladištenja ohlađenog i zamrznutog mlijeka na ukupan broj bakterija, količinu vitamina C, kiselost i boju mlijeka. U sirovom mlijeku nije utvrđena prisutnost patogenih mikroorganizama roda Salmonella spp. kao niti koliformnih bakterija. Dokazano je kako se mlijeko kobile može skladištiti 72 sata u hladnjaku na temperaturi +4 °C bez umanjenja njegove mikrobiološke kvalitete. Osim toga, većina fizikalno-kemijskih svojstava mlijeka ostala je nepromijenjena, a jedino je došlo do promjene vrijednosti parametra b * nakon 48 sati čuvanja u hladnjaku. Količina C vitamina ostala je relativno stabilna tijekom sedmodnevnog čuvanja. Zamrzavanje mlijeka utjecalo je na poboljšanje mikrobiološke kvalitete mlijeka te je istovremeno uzrokovalo znatne promjene u svim parametrima boje (L *, a *, b *). Rezultati ovog istraživanja dokazuju da kobilje mlijeko ima visoku mikrobiološku vrijednost, poželjan kemijski sastav te visoke količine vitamina C, što ovaj proizvod čini vrijednim potencijalnim prehrambenim proizvodom.

Ključne riječi

kobilje mlijeko; hlađenje; zamrzavanje; trajnost; mikrobiologija

Hrčak ID:

196085

URI

https://hrcak.srce.hr/196085

Datum izdavanja:

29.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 3.122 *