Izvorni znanstveni članak
https://doi.org/10.1713/ftb.56.01.18.5411
Proizvodnja inulinaze fermentacijom komine mrkve na čvstoj podlozi s pomoću plijesni Penicillium oxalicum BGPUP-4
Ram Sarup Singh
; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University,
Kanika Chauhan
; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University,
Jagroop Singh
; Carbohydrate and Protein Biotechnology Laboratory, Department of Biotechnology, Punjabi University,
Ashok Pandey
; CSIR-Indian Institute of Toxicology Research
Christian Larroche
; University Clermont Auvergne, Institute Pascal
Sažetak
Inulinaze su važna skupina industrijskih enzima što se koriste u proizvodnji kukuruznog sirupa i fruktooligosaharida. Polifruktan inulin uobičajeno se upotrebljava za proizvodnju inulinaza, vrlo skupih suspstrata. Raznovrsni se agroindustrijski otpad koristi za ekonomičnu proizvodnju inulinaza. U ovom je radu odabrana komina mrkve kao podloga za proizvodnju inulinaze fermentacijom na čvrstoj podlozi s pomoću plijesni Penicillium oxalicum BGPUP-4. Komina mrkve dobra je podloga za bioprocese jer je bogata topljivim i netopljivim ugljikohidratima. Optimalna proizvodnja inulinaze iz komine mrkve postignuta je pomoću centralno složenog rotacijskog dizajna i metodologije odzivnih površina. Provedeno je 15 eksperimenata za utvrđivanje optimalnog raspona triju nezavisnih varijabli za proizvodnju inulinaze, i to: udjela vlage od 70 do 90 %, vremena inkubacije od 4 do 6 dana, te pH-vrijednosti od 5,0 do 7,0. Za proizvodnju inulinaze pri temperaturi od 30 °C upotrijebljena je komina mrkve na čvrstoj podlozi koja sadržava 0,5 % inulina, 0,2 % NH4H2PO4, 0,2 % NaNO3, 0,2 % KH2PO4, 0,05 % MgSO4·7H2O i 0,001 % FeSO4·7H2O. Pri optimalnim uvjetima (udjel vlage od 90 %, vrijeme inkubacije od 4 dana i pH-vrijednost od 7,0) proizvedeno je 322,10 IU inulinaze po gramu suhe tvari. Omjer inulinaze i invertaze (I/S) također je bio velik (3,38), što upućuje na zaključak da enzim ima inulinaznu aktivnost. Koeficijent višestruke korelacije (R) za proizvodnju inulinaze bio je 0,9995; a za omjer I/S 0,9947. Vrijednost R blizu 1 potvrđuje odličnu korelaciju između eksperimentalnih i predviđenih rezultata
Ključne riječi
inulinaza; komina mrkve; Penicillium oxalicum; fermentacija na čvrstoj podlozi; metodologija odzivnih površina
Hrčak ID:
197365
URI
Datum izdavanja:
30.3.2018.
Posjeta: 1.931 *