Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5448

Poboljšanje svojstava α-amilaze iz bakterije Bacillus stearothermophilus delecijom aminokiselinskih ostataka arginina 179 i glicina 180

Yuanming Gai ; Tianjin Institute of Industrial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Jingqi Chen ; Tianjin Institute of Industrial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Shibin Zhang ; Key Laboratory of Systems Microbial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences
Beiwei Zhu ; School of Food Science and Technology, Dalian Polytechnic University, National Engineering Research Center of Seafood
Dawei Zhang ; Key Laboratory of Systems Microbial Biotechnology, Chinese Academy of Sciences


Puni tekst: hrvatski pdf 1.351 Kb

str. 58-64

preuzimanja: 221

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 1.351 Kb

str. 58-64

preuzimanja: 420

citiraj


Sažetak

Proizveden je mutant AmySΔR179-G180 delecijom arginina (Arg179) i glicina (Gly180) u α-amilazi iz bakterije Bacillus stearothermophilus (AmyS) pomoću ciljane mutageneze, a radi poboljšanja njezinih svojstava. Amilaze AmyS i AmySΔR179-G180 eksprimirane su u bakteriji Bacillus subtilis i pročišćene taloženjem pomoću amonijeva sulfata, te su im opisana i uspoređena svojstva. Delecijom aminokiselina Arg179 i Gly180 poboljšala se termostabilnost α-amilaze AmySΔR179-G180, a vrijeme poluraspada pri 100 °C bitno se produljilo s 24 na 33 min. Osim toga, ova je amilaza otpornija na djelovanje kiselina i treba manje kalcija za održavanje aktivnosti. Sekrecijska svojstva rekombinantnog soja ispitana su šaržnom fermentacijom u fermentoru od 7,5 L, te je dobivena velika aktivnost α-amilaze. Postignuta je najveća aktivnost od 3300 U/mL i produktivnost od 45,8 U/(mL•h).

Ključne riječi

α-amilaza; Bacillus subtilis; fermentacija; ciljana mutageneza; termostabilnost

Hrčak ID:

197370

URI

https://hrcak.srce.hr/197370

Datum izdavanja:

30.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.791 *