Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5452

Mikroinkapsulacija ulja algi pomoću sušenja raspršivanjem

Wenyao Shao ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, College of Chemistry and Chemical Engineering, Xiamen University, Xiamen
Xueshan Pan ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, College of Chemistry and Chemical Engineering, Xiamen University, Xiamen
Xiaoting Liu ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, College of Chemistry and Chemical Engineering, Xiamen University, Xiamen
Feixue Teng ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, College of Chemistry and Chemical Engineering, Xiamen University, Xiamen
Shuai Yuan ; Department of Chemical and Biochemical Engineering, College of Chemistry and Chemical Engineering, Xiamen University, Xiamen


Puni tekst: hrvatski pdf 760 Kb

str. 65-70

preuzimanja: 170

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 760 Kb

str. 65-70

preuzimanja: 423

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila razviti postupak mikroinkapsulacije ulja algi, koje sadržava ≥40 % dokozaheksaenoične kiseline (DHA), uporabom tehnike sušenja raspršivanjem. Komercijalni proizvodi Purity Gum® 2000 i Capsul®, dobiveni iz voštanog kukuruznog škroba, odabrani su kao materijali za inkapsulaciju. Ispitani su utjecaj uvjeta emulgiranja na veličinu kapljica, stabilnost, viskoznost i površinsku napetost, te utjecaj uvjeta raspršivanja na veličinu čestica, udjel vlage i udjel ulja na površini. Morfologija kapljica emulzije i mikrokapsula određena je pomoću optičkog mikroskopa i pretražnom elektronskom mikroskopijom. Rezultati pokazuju da su u prvoj fazi emulgiranja pri smičnoj brzini od 8,63 m/s, pritisku homogenizacije od 1,75·10˄8 Pa, nakon šest prolazaka kroz homogenizator (radi dobivanja fine emulzije), brzini vrtnje diska za raspršivanje od 400 s-1, te temperaturi ulaznog zraka od 170 °C dobivene mikrokapsule u obliku sfere, s glatkom površinom bez pora, pukotina ili utisnuća. Stoga je zaključeno da je moguće provesti postupak emulgiranja i inkapsuliranja ulja algi s DHA.

Ključne riječi

mikroinkapsulacija; dokozaheksaenoična kiselina (DHA); ulje algi; sušenje raspršivanjem; emulgiranje; morfologija mikrokapsula s DHA

Hrčak ID:

197373

URI

https://hrcak.srce.hr/197373

Datum izdavanja:

30.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.270 *