Skoči na glavni sadržaj

Izvorni znanstveni članak

https://doi.org/10.17113/ftb.56.01.18.5439

Kompostiranje otpada od hrane u posudi s pomoću obogaćene kulture bakterija

Mukesh Kumar Awasthi ; Department of Biotechnology, Amicable Knowledge Solution University
Quan Wang ; College of Natural Resources and Environment, Northwest Agricultural and Forestry University
Meijing Wang ; College of Natural Resources and Environment, Northwest Agricultural and Forestry University
Hongyu Chen ; College of Natural Resources and Environment, Northwest Agricultural and Forestry University
Xiuna Ren ; College of Natural Resources and Environment, Northwest Agricultural and Forestry University
Junchao Zhao ; College of Natural Resources and Environment, Northwest Agricultural and Forestry University
Zengqiang Zhang ; College of Natural Resources and Environment, Northwest Agricultural and Forestry University


Puni tekst: hrvatski pdf 610 Kb

str. 83-89

preuzimanja: 417

citiraj

Puni tekst: engleski pdf 610 Kb

str. 83-89

preuzimanja: 239

citiraj


Sažetak

Svrha je ovoga rada bila pripremiti odgovarajuću smjesu za kompostiranje s pomoću kulture bakterija i 2 % vapna za učinkovitu obradu otpada od hrane u posudi zapremnine 60 litara. U pokusu, koji je trajao 42 dana, otpaci su od hrane prvo pomiješani s piljevinom i 2 % (suhe tvari) vapna, zatim je u jedan reaktor dodana obogaćena kultura bakterija, dok se u drugom reaktoru nalazio kontrolni uzorak. Rezultati pokazuju da se inokuliranjem smjese za kompostiranje bakterijskom kulturom može uspješno riješiti problem zasićenosti uljem te poboljšati mineralizacija. Osim toga, parametri kao što su: emisija ugljičnog dioksida od (0,81±0,2) g/(kg·dan), indeks klijanja od (105±3) %, maseni udjel ekstraktibilnog amonijaka od 305,78 mg/kg, omjer ugljika i dušika od 16,18, pH=7,6 i električna vodljivost od 3,12 mS/cm potvrđuju zrelost komposta, koji je zadovoljio standarde kompostiranja. U kontrolnom je uzorku opaženo kašnjenje termofilne faze, pa kompost nije sazrio ni nakon 42 dana. Stoga je zaključeno da su dobro pripremljena smjesa za kompostiranje i bakterijska kultura s odgovarajućim svojstvima za razgradnju ulja nužni za uspješan sustav kompostiranja otpada od hrane.

Ključne riječi

otpad od hrane; kompostiranje; kultura bakterija; vapno

Hrčak ID:

197376

URI

https://hrcak.srce.hr/197376

Datum izdavanja:

30.3.2018.

Podaci na drugim jezicima: engleski

Posjeta: 1.378 *