Pregledni rad
Odabrani biotehnološki čimbenici koji utječu na alkoholnu fermentaciju pri proizvodnji vina
Vlatka Petravić - Tominac
orcid.org/0000-0002-0680-5702
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Sven Mujadžić
; Xellia d.o.o.
Vesna Zechner - Krpan
; Prehrambeno - biotehnološki fakultet
Hrvoje August
; Ireks Aroma
Darko Velić
orcid.org/0000-0002-3888-998X
Natalija Velić
orcid.org/0000-0002-5620-506X
; Prehrambeno tehnološki fakultet
Sažetak
Odstupanja od normalnog tijeka fermentacije predstavljaju veliki problem u proizvodnji vina. Važno je poznavati čimbenike koji utječu na tijek fermentacije kako bi se izbjeglo usporavanje i/ili zastoj fermentacije te spriječilo ekonomske gubitke. Brojna istraživanja pokazala su da odstupanja od normalnog tijeka fermentacije mogu imati više uzroka. U ovom radu su ukratko objašnjeni najvažniji čimbenici koji utječu na tijek fermentacije u proizvodnji vina, a mogu se grupirati u tri skupine - nedostatak nutrijenata, prisutnost spojeva koji inhibiraju alkoholnu fermentaciju te utjecaj enoloških postupaka. Pored zasebnih učinaka pojedinih čimbenika, moguće je i smanjenje brzine fermentacije zbog njihovog sinergističkog djelovanja, što fermentacijske probleme čini još složenijima.
Ključne riječi
proizvodnja vina; fermentacija; usporena fermentacija; zastoj fermentacije
Hrčak ID:
197765
URI
Datum izdavanja:
20.12.2017.
Posjeta: 2.686 *